Категорія
Новини
Дата

Дональд Трамп заявив, що після перемоги на виборах планує вивести США з війни в Україні

1 хв читання

Дональд Трамп виступає в Савані, штат Джорджія. 24 вересня 2024 року. /Getty Images

Дональд Трамп виступає в Савані, штат Джорджія. 24 вересня 2024 року. Фото Getty Images

Сполучені Штати повинні вийти з війни в Україні, а Європа недостатньо підтримує Київ. Про це Трамп заявив під час свого виступу в Савані, штаті Джорджія, 24 вересня.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Трамп вважає, що адміністрація Джо Байдена втягнула країну у війну в Україні та не може знайти спосіб із неї вийти. Він заявив, що лише ставши президентом зможе досягти домовленостей для виходу США з цієї війни.
  • За словами Трампа, США надали Україні майже $300 млрд, тоді як Європа, з приблизно рівною економікою, внесла набагато менше. 
  • Кандидат у президенти США висловив сумніви в перемозі у війні, зауваживши, що Сполучені Штати можуть залишитися в цьому конфлікті надовго. 

Ключова цитата

«Президент і Камала втягнули нас у війну в Україні, і тепер вони не можуть нас звідти витягнути […]. Але ми застрягнемо в цій війні, якщо я не стану президентом. Я добʼюся свого. Я домовлюся про це. Я вийду. Ми повинні вийти. Ми повинні вибратися. Ми повинні піти», – заявив Дональд Трамп.

Контекст

США у 2022–2023 роках надали Україні $22,9 млрд прямого фінансування бюджету, у 2024 році – $3,9 млрд, тоді як ЄС відповідно $27,49 млрд і $13 млрд, свідчать дані Мінфіну України. Водночас фінансування США було переважно грантовим, тоді як ЄС – кредитним, хоча й за пільговими умовами.

Від початку повномасштабного вторгнення США надали Україні допомогу на €75 млрд, з яких на військову допомогу припадає майже €52 млрд, на фінансову – €21 млрд, за даними Інституту світової економіки (Кіль, Німеччина).

Від початку повномасштабного російського вторгнення ЄС надав Україні допомогу в розмірі майже €108 млрд, заявила в серпні президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Щодо військової підтримки, то у адміністрації Байдена залишилися невитраченими близько $6 млрд за програмою PDA, яка передбачає швидке передання зброї із запасів Пентагону. Ці гроші можуть «згоріти» із закінченням фінансового року у США наприкінці вересня.

Міноборони США заявляє, що працює з Конгресом, аби перенести решту фінансування на наступний фінансовий рік США, який починається 1 жовтня.

25 вересня Вашингтон оголосить про новий пакет військової допомоги Україні у $375 млн. Це найбільший пакет допомоги, надісланий Києву з травня, розповіли «Голосу Америки» кілька американських посадовців на умовах анонімності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд