Категорія
Новини
Дата

Ставка на малі міста. Великий залізничний перевізник з Європи розповів про перспективи українського ринку  

2 хв читання

Найбільший у Центральній Європі приватний залізничний перевізник, чеська RegioJet, робить в Україні ставку на жителів малих міст, які віддалені від аеропортів. Це має допомогти компанії збільшувати пасажиропотік після відновлення авіасполучення, розповів в інтервʼю Forbes засновник RegioJet Радім Янчура. 

Ключові факти 

  • Компанія робить ставку на жителів малих міст, а не на населення великих міст з добре розвиненими аеропортами. «Для жителів невеликих населених пунктів може бути набагато вигідніше і простіше сісти на поїзд і за день приїхати в Прагу, ніж спочатку їхати в Київ, а звідти летіти літаком», – каже Янчура. 
  • Компанія розглядає можливість співпраці з місцевими автобусними перевізниками, щоб довозити пасажирів до залізничних станцій.
  • Також RegioJet готова купити 1000 вагонів українського виробництва, якщо вони будуть адаптовані до стандартів ЄС і коштуватимуть не більше €1 млн за одиницю. «У Київ я приїхав у новому вагоні виробництва Крюківського вагонобудівного заводу, – каже Янчура. – Він дуже високої якості, але українські стандарти трохи відрізняються від європейських». 
  • У ЄС, за його словами, зараз бум на залізничні перевезення, і замовити нові вагони практично неможливо, треба ставати у чергу. Українські компанії, які будують та обслуговують залізничний рухомий склад, мають унікальний шанс для виходу на європейський ринок. «Єдине, що їм треба – освоїти європейські стандарти», – переконаний Янчура. 
  • Україна поки займає лише 1% в бізнесі RegioJet. До кінця 2024-го компанія планує суттєво збільшити частку українського напрямку, пасажиропотік має зрости втричі – до 500 000 пасажирів на рік. 
  • Зараз потяг RegioJet приїздить до польського Перемишля, де пасажири пересідають з поїзда «Укрзалізниці». Щоденне завантаження – від 300 до 500 пасажирів.
  • У планах RegioJet на 2023 рік – додати ще один потяг і збільшити завантаженість до 800 пасажирів. Компанія планує запустити новий рейс Прага – Чоп та отримати можливість заїзду власних поїздів до станції Мостиська-2 у Львівській області. 
  • У 2024-му RegioJet у партнерстві з «Укрзалізницею» планує запустити рейси Київ – Берлін, а також Київ – Ганновер через Лейпциг і Дрезден.

Контекст 

RegioJet – це другий за величиною автобусний перевізник у Європі після Flixbus і найбільший приватний залізничний пасажирський перевізник у Центральній Європі. Компанія має ліцензії на роботу в Чехії, Словаччині, Німеччині, Австрії і Польщі. Торік RegioJet перевіз 11 млн пасажирів. 

Компанія планували розпочати рейси в Україну в червні 2022-го, але через повномасштабне російське вторгнення довелося прискоритися. Рейси розпочали на пів року раніше – в лютому. «Тоді наша головна мета була – забезпечення евакуації українців та доставка гуманітарної допомоги», – каже власник RegioJet Янчура. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні