Категорія
Новини
Дата

Суд заарештував активи офшорів Фрідмана і партнерів на 12 млрд грн. Цінні папери були на рахунках Альфа-банку

Суд наклав арешт на активи кіпрських компаній російського бізнесмена Михайла Фрідмана на загальну суму понад 12,4 млрд грн. Про це повідомила пресслужба Бюро економічної безпеки та генпрокурор України Ірина Венедіктова.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Це цінні папери кіпрських компаній, афілійованих з бізнесменом, які були на рахунках у банку. Раніше також за клопотанням прокурорів Офісу генпрокурора було заарештовано 469 млн грн коштів з рахунків в Альфа-банку, які вже готувалися до виведення в Росію. При цьому з легалізацією особливо не «заморочувалися». Наприклад, оформили уявну угоду, за якою за космічну суму придбали фірму з копійчаним статутним капіталом», – пише генпрокурор.
  • Повідомляється, що рух коштів у російському напрямку розпочався за кілька тижнів до війни та активізувався з початком повномасштабного вторгнення.
  • «Фрідман та підконтрольні йому бізнесмени використовували банк та кіпрські компанії, щоб вивести кошти з можливих санкцій та інших примусових заходів. Проте було спіймано за руку під час легалізації активів на 1,1 млрд прокуратурою, БЕБ та ДСР Нацполу у взаємодії з Держфінмоніторингом, Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку і Державною податковою службою України», – зазначає Венедіктова.
  • Альфа Банк підтвердив, що заарештовано рахунки з цінними паперами холдингової компанії ABHU, яка володіє 42,4% акцій Альфа-Банку Україна. «Арешт рахунків ніяк не впливає на функціонування Альфа-Банку Україна та не має жодних наслідків для клієнтів», — повідомила пресслужба банку.
  • У банку також додали, що гроші не виводилися, а заводилися на холдингові компанії, рахунки яких відкрито в Альфа-Банку Україна: «Щодо згаданої угоди, то за інформацією, що є у банку, вона проведена між двома клієнтами відповідно до законодавства України. Предметом угоди були корпоративні права на організацію з активами понад $10 млн. Вся інформація про угоди клієнтів надсилається банком на запит уповноважених органів у встановленому порядку».
  • За словами пресслужби, Фрідман ніколи не брав участі в управлінні банком.

Контекст

Сам Фрідман зв’язок зі справою заперечує і каже, що «повною мірою усвідомлює серйозність санкцій і йому ніколи не спало б на думку брати участь в авантюрах із виведення коштів», розповів він у коментарі «Інтерфакс-Україна».

Раніше суд вже наклав арешт на майже пів мільярда гривень активів цих кіпрських компаній. Пресслужба Альфа-банку Україна у коментарі ЕП підтвердила, що за рішенням суду в межах розслідування Бюро економічної безпеки «кошти на рахунках компаній, про які йде мова, тимчасово заблоковано». «Альфа-банк працює у штатному режимі. Управління банком, як і раніше, здійснює правління та наглядова рада. Акціонери не беруть участі у роботі банку», – повідомляли раніше у фінустанові.

Альфа-банк, за даними Нацбанку України, на 1 березня 2022 року за розміром загальних активів посідав пʼяте місце (123,77 млрд грн) серед 69 банків, що діють у країні. Регулятор визнав акціонерів Альфа-банку Михайла Фрідмана (32,86%), Германа Хана (20,97%), Олексія Кузьмичова (16,32%) та Петра Авена такими, що втратили бездоганну ділову репутацію, і позбавив їх права голосу в банку.

У квітні Нацбанк погодив болгарського ексміністра фінансів, виконавчого директора Групи фінансових ринків Лондонської школи економіки та технічного радника Єврокомісії Симеона Дянкова на посаду довіреної особи Альфа-банку, якій буде повністю передано право голосу за акціями підсанкційних акціонерів фінустанови.

Підстав для націоналізації Альфа-банку, банку з російським капіталом, немає. Про це в інтервʼю Forbes повідомляв заступник голови НБУ Ярослав Матузка.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні