Категорія
Новини
Дата

Суд заарештував частину нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок». Об’єкт пов’язують із Медведчуком

Вищий антикорупційний суд наклав арешт на розташовану на території України частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», повідомляє пресслужба СБУ. Відповідне рішення слідчий суддя ВАКС ухвалив 23 лютого 2021 року.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Слідчі виявили, що службовці компанії «Прикарпатзахідтранс» на підставі завідомо підроблених документів незаконно заволоділи державним майном, вартість якого становить понад 200 млн грн.
  • Арешт ініційовано в межах розслідування обставин передачі права власності нафтопродуктопроводу суб’єктам господарювання, які, можливо, причетні до Російської Федерації. Цю схему НАБУ та САП розслідують із 2017 року.
  • Майно передадуть в управління Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).
  • Проводяться заходи з передачі нафтопродуктопроводу під контроль «Укртранснафти».

Контекст

Нафтопродуктопровід пов’язують з кумом Путіна і членом ОПЗЖ Віктором Медведчуком, який у лютому потрапив під санкції РНБО, пише Економічна правда. Сам Медведчук причетність до нафтопроводу заперечує.

Магістральний нафтопродуктопровід «Самара – Західний напрямок» було збудовано за часів СРСР, після проголошення незалежності України він мав перейти у власність держави на підставі правонаступництва. Водночас дочірня компанія російської «Транснафтопродукт» не передала зазначений трубопровід у власність України. 2011 року Господарський суд Рівненської області визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», що проходить територією України, за Україною, а Апеляційний та Вищий господарський суд у 2014–2015 роках рішення підтвердили.

Згодом, 2015 року, Господарський суд Рівненської області ці рішення скасував нібито за нововиявленими обставинами. 2017 року той же Господарський суд Рівненської області визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» за «Прикарпатзахідтранс», що є дочірнім підприємством «Транснафтопродукт».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні