Категорія
Новини
Дата

Суд заарештував корпоративні права одного з ГЗК. Комбінат підозрюють у постачанні титанової сировини до РФ

Суд за поданням Бюро економічної безпеки наклав арешт на 100% корпоративних прав одного із гірничо-збагачувальних комбінатів, повідомила пресслужба БЕБ. Керівництво підприємства підозрюють в ухиленні від сплати податків на 10 млн грн та постачанні сировини до РФ та Білорусі. За даними джерел Forbes, йдеться про «Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними БЕБ, підприємство протягом 2020–2021 років здійснювало експорт видобутої титановмісної сировини до РФ та Білорусі. За документами комбінат постачав цю сировину нібито австрійській компанії. Проте фактично продукція одразу направлялася російським та білоруським підприємствам, повідомили в БЕБ. 
  • Вартість реалізованої продукції було умисно занижено на загальну суму понад 56 млн грн, заявляє слідство. За даними БЕБ, це призвело до втрат бюджету через несплату податку на прибуток у сумі понад 10 млн грн.
  • За інформацією учасника ринку, який розмовляв з Forbes на умовах анонімності, мова йде про «Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат». Підтвердити цю інформацію з інших джерел наразі не вдалося. 
  • За даними аналітичної платформи YouControl, кінцевим бенефіціаром підприємства є російський бізнесмен Михайло Шелков. Директор – Дмитро Федаш.
  • Директору ГЗК повідомлено про підозру. Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу. Досудове розслідування триває.

Контекст

«Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат» розташований на території Дніпропетровської області. ГЗК веде промислову розробку Вовчанського родовища титано-цирконових руд із запасами ільменіту понад 2 млн тонн.

Російський мільярдер Михайло Шелков є акціонером та членом ради директорів найбільшого світового виробника титану, зливків та прокату – російської корпорації «ВСМПО-Авісма», проти якої вже запроваджено санкції ЄС. Україна запровадила санкції проти Шелкова у червні 2021 року.

Шелков посідає 59-те місце у рейтингу російських мільярдерів. Російський Forbes оцінював його статки в $1,5 млрд.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні