TikTok може маніпулювати трендами на догоду уряду Китаю – аналіз NCRI /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

TikTok може маніпулювати трендами на догоду уряду Китаю – аналіз NCRI

Getty Images

Соцмережа TikTok, яка належить китайській ByteDance, ймовірно, проштовхує одні та приховує інші теми залежно від уподобань уряду Китаю. Про це свідчить аналіз Науково-дослідного інституту мережевого зараження (NCRI). Група дослідників із Ратґерського університету проаналізувала публікації з політично чутливими хештегами в TikTok в порівнянні з такими у її конкурентки Instagram.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Дослідники вважають, що TikTok, ймовірно, маніпулює громадською думкою не тільки щодо специфічних для Китаю тем, таких як протести та різанина на площі Тяньаньмень 1989 року, але й щодо важливих тем, які мають менше відношення до Пекіна, таких як війни в Україні та Секторі Гази. 
  • «Є висока ймовірність, що контент на TikTok підсилюється або пригнічується залежно від того, наскільки він відповідає інтересам уряду Китаю», – йдеться у звіті.
  • Зокрема, у дослідженні приведено порівняння ефективності хештегів поп-культури, таких як #TaylorSwift і #CristianoRonaldo. Аналітики виявили, що на Instagram припадало 2,2 публікації на кожну таку публікацію в TikTok. Таке співвідношення є логічним з огляду на те, що в Instagram більша база користувачів, ніж у TikTok.
  • Водночас аналіз політичних хештегів виявив значні відмінності. На кожен пост у TikTok із хештегом на підтримку України припадало 8,5 поста в Instagram. На думку дослідників, така значна розбіжність може свідчити про підтримку Китаєм російських наративів.
  • Різниця була ще більш вираженою в інших темах, зазначили дослідники. На хештег #HongKongProtests припадало 206 постів у Instagram на кожен пост у TikTok. Ця тема особливо чутлива для китайського уряду, зазначається в дослідженні.
  • Пости з хештегом #StandWithKashmir були численнішими у TikTok, ніж в Instagram, у співвідношенні 661 до 1. Така суттєва різниця відповідає стратегічному інтересу Китаю щодо спірного регіону Кашмір.
TikTok може маніпулювати трендами на догоду уряду Китаю – аналіз NCRI /Фото 1
  • «Важко уявити, що такі дії могли відбуватися на платформі природньо, без відома і згоди самої платформи», – зазначається в дослідженні.
  • У коментарі NBC News представник TikTok, який ознайомився з висновками дослідження, сказав, що аналітики використали недосконалу методологію «для досягнення передбачуваного, помилкового висновку».
  • «Це не враховує основний факт – хештеги створюються користувачами, а не TikTok. Той, хто знайомий із роботою платформи, зрозуміє, що контент широко доступний, і твердження про його приховування безпідставні», – заявив представник компанії.
  • Водночас дослідники заявили, що їхня методологія повторює методологію, яку TikTok використовувала минулого місяця, реагуючи на твердження, що її алгоритм рекомендацій упереджений і на користь палестинців. 

Контекст

Дослідження опубліковане в непростий час для TikTok, оскільки американські політики та технологи все більше критикують популярний відеододаток. Вони стверджують, що TikTok є ризиком для приватної інформації американців та потенційним джерелом іноземної пропаганди.

TikTok відкидає звинувачення, заявляючи, що її алгоритм рекомендацій не приймає будь-яку із сторін у політичних питаннях і що компанія готова зробити поступки задля збереження конфіденційності американців, такі як зберігання даних на серверах у США.

У травні 2023 року в штаті Монтана губернатор підписав закон, який забороняє TikTok. Компанія подала у відповідь позов. Минулого місяця федеральний суддя заблокував закон штату Монтана. Суд вважає, що заборона може порушувати свободу слова.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні