Перший штат у США заборонив TikTok. У компанії заявили про порушення прав громадян /Олександра Карасьова
Категорія
Новини
Дата

Перший штат у США заборонив TikTok. У компанії заявили про порушення прав громадян

Олександра Карасьова

TikTok зіткнувся з першою забороною з боку штату США з міркувань національної безпеки після того, як губернатор Монтани Грег Джанфорте підписав закон, що забороняє завантаження програми, пише Reuters

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Губернатор Джанфорте в середу, 17 травня, підписав закон, який забороняє TikTok працювати в штаті, щоб захистити жителів від ймовірного збору розвідданих Китаєм, що робить його першим штатом США, який заборонив популярний додаток.
  • Монтана зробить незаконним для магазинів додатків Google та Apple пропонувати TikTok у штаті, але не накладатиме жодних санкцій на осіб, які використовують програму. 
  • Заборона має набути чинності 1 січня 2024 року і майже напевно зіткнеться із юридичними проблемами.
  • Водночас TikTok не відповів на питання про те, чи планує він судовий позов.
  • TikTok заявив, що новий закон «порушує права жителів Монтани, закріплені в Першій поправці, шляхом незаконної заборони TikTok» і що «продовжить роботу із захисту прав наших користувачів усередині та за межами Монтани».
  • Американський союз громадянських свобод (ACLU) назвав закон «неконституційним». «Цією забороною губернатор Джанфорте та законодавчий орган Монтани розтоптали свободу слова сотень тисяч жителів Монтани, які використовують додаток для самовираження, збору інформації та ведення свого малого бізнесу в імʼя антикитайських настроїв», – сказав Кіган Медрано, директор з політики ACLU штату Монтана.

Контекст

Монтана, населення якої становить трохи більше 1 млн осіб, заявила, що TikTok може бути оштрафований за кожне порушення та додатково оштрафований на $10 000 на день, якщо він порушить заборону. Додаток для коротких відео можна завантажити в магазинах програм на пристроях Apple Inc та Google. Тож, Apple і Google також можуть бути оштрафовані на $10 000 на день, якщо вони порушать заборону.

У лютому 2023-го Білий дім надав усім федеральним агентствам 30 днів на те, щоб видалити TikTok з усіх урядових електронних пристроїв. Також аналогічну заборону запровадили у Канаді та Євросоюзі у лютому-березні 2023 року.

Керівництво TikTok обговорює можливість відокремлення від китайської материнської компанії ByteDance Ltd. задля вирішення проблеми, повʼязаної з ризиками для національної безпеки США, зазначав Bloomberg. За оцінками аналітиків Bloomberg Intelligence, бізнес TikTok у США може коштувати $40–50 млрд.

16 березня повідомлялося, що адміністрація Байдена вимагає від власників TikTok продажу своєї частки, інакше США можуть розглянути повну заборону соцмережі в країні. Керівництво TikTok веде переговори щодо продажу соцмережі. Про це пише видання New York Post із посиланням на джерела, близькі до компанії. Раніше такі розмови виникали 2020 року, коли експрезидент Дональд Трамп погрожував заборонити додаток у США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні