Категорія
Новини
Дата

Російський Тінькофф Банк списав із клієнтів мільйони рублів через «збагачення» на обміні валют

Тінькофф Банк списав кошти з клієнтів, які у лютому обміняли рублі на долари за допомогою «проміжної» конвертації у британський фунт, повідомляє російський Forbes. Мінуси на рахунках деяких клієнтів сягають декілька десятків мільйонів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Тінькофф Банк спершу заблокував кошти клієнтів і зараз почав списувати кошти. Після операції деякі із них виявилися відʼємними. У пʼятьох клієнтів відʼємний баланс сягає мінус 1 чи 29 млн рублів. Банк здійснює списання як «комісії за операцію» через причину «необґрунтованого збагачення».
  • Один із клієнтів повідомив Forbes, що розмір списання корелюється із прибутком, який отримано на операціях з валютою. У людей із доларами на рахунку були списані тільки долари. У клієнтів без доларів на рахунку кошти списали з рублевих рахунків «за найбільш невигідним курсом».
  • За словами представника Тінькофф Банку, «ситуація зачепила декілька десятків трейдерів», яким було обмежено дистанційне банківське обслуговування.
  • Банк дав 25 днів на погашення заборгованості, згідно з інформацією у листі, який банк надіслав деяким клієнтам. У ньому банк повідомляє, що вони «скористалися вразливістю у роботі алгоритму розрахунку кросс-курсів валют» і «здійснювали багатократні перекази між валютними рахунками для особистого неправомірного збагачення».
  • Банк вказує, що в умовах волатильності на фінансових ринках такі дії клієнтів можуть вважатися такими, які дестабілізують фінансову систему країни та курс національної валюти.
  • Додаток Тінькофф Банку не дозволяє показати виписку з рахунків, тому клієнти не можуть дізнатися, як банк порахував розмір «необґрунтованого збагачення».

Контекст

27 лютого клієнти Тінькофф Банку змогли здійснити обмін валют по вигідному курсу: обміняти рублі у британські фунти, а британські фунти – в долари. Курс рубля таким чином зменшувався до 88 рублів, у той час як конвертація рублів у долари напряму складала 150 рублів, біржевий курс сягав 109 рублів.

Раніше британська влада прибрала згадку про транспортні санкції поряд із прізвищами Тінькова і Швідлера. Ці обмеження загрожували затриманням бізнес-джетів та яхт, а також забороною входити до портів, літати у повітряному просторі та заходити на посадку в аеропортах Великої Британії.

Раніше російський мільярдер, засновник Tinkoff Bank Олег Тіньков засудив вторгнення РФ в Україну.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні