Категорія
Новини
Дата

Топдипломати G20 в Індонезії не досягли єдності щодо війни РФ в Україні та її наслідків – AP

Міністри закордонних справ країн G20 на зустрічі на Балі не змогли знайти спільну позицію щодо війни РФ проти України й того, як впоратися з її глобальними наслідками, пише Associated Press. Перспективи майбутньої співпраці після дводенної зустрічі залишилися невизначеними.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Консенсус залишався недосяжним на тлі поглиблення розколу між Сходом та Заходом, спричиненого Китаєм і РФ, з одного боку, та США та ЄС, з іншого. Не було зроблено ні групового фото, ні опублікованого заключного комюніке, як це робилося в попередні роки, зазначило агентство.
  • Держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров демонстративно ігнорували один одного, хоча і знаходилися в одній кімнаті вперше з початку війни в Україні. 
  • Лавров щонайменше двічі залишав засідання: один раз, коли його німецька колега Анналена Бербок виступала на відкритті засідання, і перед виступом по відеозвʼязку міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.
  • Кулеба у своєму виступі закликав дати рішучу відповідь російській агресії. Міністр наголосив, що попри агресивну війну РФ державу-агресора запросили на зустріч у Індонезії.
  • «У нас сьогодні за цим столом є така країна – Росія. Чесно кажучи, я вважаю, що після всього, що Росія зробила за останні пів року, їй не місце ні на яких міжнародних форумах. Країні, яка веде загарбницьку війну проти свого сусіда та вчиняє масові жорстокі злочини проти цивільного населення, слід запропонувати лише одне місце: місце в суді міжнародного правосуддя», – заявив Кулеба.
  • Відставка премʼєр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона і вбивство колишнього прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе дещо порушило атмосферу переговорів, зазначає AP. Зокрема, події у Британії спонукали міністра закордонних справ Ліз Трасс залишити Балі.

Контекст

До цього міністри закордонних справ країн G7 влаштували бойкот Лаврову. Вони не прийшли на вечерю з усіма міністрами країн – членів G20, організовану господаркою зустрічі – Індонезією, а традиційне фото зустрічі не відбулося через присутність Лаврова.

Напередодні голова МЗС Німеччини Бербок заявила, що не можна дозволити РФ використати зустріч глав МЗС країн G20 в Індонезії у власних цілях. «Ми не стоятимемо осторонь, дозволяючи РФ використовувати зустріч як трибуну», – сказала Бербок. За її словами, в інтересах усіх – забезпечити повагу та дотримання міжнародного права. Також Бербок закликала до спільної відповіді на агресивну війну РФ проти України.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що участь України в саміті держав G20, який відбудеться в середині листопада, залежатиме від ситуації з безпекою та складу учасників саміту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні