Білл Ґейтс /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Це не вирішить проблем». Білл Ґейтс прокоментував заклик призупинити роботу над штучним інтелектом

1 хв читання

Білл Ґейтс Фото Getty Images

Заклики призупинити розвиток штучного інтелекту не «вирішать майбутніх проблем». Про це заявив співзасновник Microsoft Білл Ґейтс в інтервʼю Reuters, коментуючи відкритий лист дослідників.

Ключові факти

  • За словами мільярдера, піврічна пауза навряд чи допоможе світовому ринку ШІ-розробок. Ґейтс «не думає», що призупинення роботи конкретної групи дослідників вирішить проблеми, що стоять перед індустрією.
  • Він вважає, що замість паузи потрібно зосередитися на тому, як отримати максимальну вигоду з тих ШІ-рішень, що вже є.
  • «Я не дуже розумію, хто саме повинен призупинити (дослідження), навіщо – і чи всі країни світу на це готові. Але скільки людей – стільки й думок», – сказав він.

Контекст

Білл Ґейтс – давній прихильник розвитку ШІ. Компанія Microsoft багато років співпрацює з компанією OpenAI – розробником GPT і чат-бота ChatGPT. За словами Ґейтса, штучний інтелект – технологія така ж важлива, як інтернет, ПК й смартфон.

Наприкінці березня мільярдер Ілон Маск, а також група експертів зі ШІ та керівників галузі закликали до шестимісячної паузи у розробці систем, більш потужних, ніж нещодавно запущений OpenAI GPT-4. Вони опублікували відкритий лист з посиланням на потенційні ризики для суспільства та людства. Якщо це неможливо, то має втрутитися уряд, наприклад, запровадити мораторій, йшлося у листі.

Лист підписали Ілон Маск, Стів Возняк, Яан Таллінн, Еван Шарп і Кріс Ларсен. Серед підписантів – очільники фірм-розробників ШІ-продуктів: Stability AI (Stable Diffusion), Scale AI, ThirdAI, Character.ai, Unanimous AI та інших. Лист підтримали інженери та дослідники Google й Microsoft, а також вчені та професори з низки університетів – Єльського, Оксфордського, Гарвардського, Кембриджського, Стенфордського, Массачусетського технологічного та інших.

Наразі лист підписали близько 6000 вчених, дослідників і підприємців. Його автори заявляють, що надійшло понад 50 000 заявок – вони проходять верифікацію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні