Категорія
Інновації
Дата

Штучний інтелект — така ж революція технологій, як сотові телефони та інтернет. Роздуми Біла Гейтса про майбутнє ШІ

НЬЮ-ЙОРК – 20 ВЕРЕСНЯ: співзасновник Фонду Білла та Мелінди Гейтс Білл Гейтс виступає на виставці Goalkeepers 2017 у Jazz at Lincoln Center /Getty Images

НЬЮ-ЙОРК – 20 ВЕРЕСНЯ: співзасновник Фонду Білла та Мелінди Гейтс Білл Гейтс виступає на виставці Goalkeepers 2017 у Jazz at Lincoln Center Фото Getty Images

У своїй останній колонці «Почалася ера ШІ» на сайті Gates Notes, засновник корпорації Microsoft та філантроп Білл Гейтс поділився думками про те, як боротися з ризиками розвитку ШІ та як людство зможе використовувати його для боротьби з глобальними ризиками. Forbes обрав найцікавіші думки

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

За своє життя я бачив дві появи технологій, які вважаю революційними.

Перший раз — у 1980 році, коли я познайомився з графічним інтерфейсом користувача — попередником усіх сучасних операційних систем, включаючи Windows. 

Другий — у 2022 році, коли на моє прохання команда OpenAI навчила свою модель штучного інтелекту — чат GPT — складати іспит із біології Advanced Placement. Обрав AP Bio, тому що цей тест — щось більше, ніж просто підбір наукових фактів, він вимагає критичного мислення про біологію. Я думав, на це піде два-три роки, але за кілька місяців чат на 59 з 60 запитань тесту дав правильні результати. Зовнішній експерт, якого ми запросили оцінити відповіді GPT, поставив чату ʼ5ʼ — найвищий можливий бал, еквівалентний отриманню A або A+ з курсу біології на рівні коледжу.

Це надихнуло мене задуматися про те, чого штучний інтелект (ШІ) може досягти в найближчі п’ять-десять років.

ШІ як засіб боротьби з глобальними нерівностями

Розробка ШІ така ж фундаментальна для людства, як створення мікропроцесора, персонального комп’ютера, інтернету та сотового телефону. Він впливатиме на всі сфери життя: підходи до праці, навчання, подорожей, медичне обслуговування та спілкування. Він переорієнтує цілі галузі та роботу компаній. 

Філантропія — моя основна робота, я багато думав про те, як, окрім допомогти людям бути більш продуктивними, ШІ може зупинити зростання деяких з глобальних нерівностей

Одною з глобальних проблем є нерівність доступу до якісних медичних послуг та освіти. ШІ може допомогти це подолати. 

Здоровʼя

Кілька шляхів, як ШІ може покращити охорону здоров’я та медицину.

По-перше, ШІ допоможе медичним працівникам максимально використовувати їхній час, виконуючи за них певні завдання: оформлення страхових претензій, робота з документами та записи візитів до лікаря. В цій сфері буде багато інновацій.

Такі вдосконалення ШІ будуть особливо важливими для бідних країн, в яких багато людей ніколи не відвідували лікаря, але їм потрібна допомога. Пацієнти зможуть отримати поради щодо здоров’я і вирішити, чи потрібно їм йти до лікарні.

Буде багато завдань розробникам: моделі ШІ, які використовуватимуться у бідних країнах, потрібно буде навчити розумітися на відмінних від багатих країн хворобах, розуміти різні мови та враховувати різні проблеми, наприклад, пацієнтів, які живуть далеко від клінік або не можуть перестати працювати, якщо захворіють.

До всього, людям потрібні докази того, що ШІ для здоров’я загалом корисний, навіть якщо він не ідеальний і допускатиме помилки. ШІ для медичної сфери потрібно ретельно тестувати та регулювати його роботу, тому для його впровадження знадобиться більше часу, ніж в інших сферах. 

Крім допомоги в лікуванні, ШІ значно прискорить швидкість медичних проривів. Обсяг даних у біології дуже великий, і людям важко відстежувати всі способи роботи складних біологічних систем. Уже існує програмне забезпечення, яке може переглядати ці дані, робити висновки, шукати мішені на патогенах і відповідно розробляти ліки. Деякі компанії вже працюють над ліками проти раку, які були розроблені таким чином.

Освіта

Комп’ютери не мали такого впливу на освіту, на який сподівалися розробники. Були деякі хороші впровадження, включаючи навчальні ігри та онлайн-джерела інформації, як-от Вікіпедія, але вони не мали значущого впливу на жоден із показників успішності учнів.

У найближчі 5-10 років програмне забезпечення, кероване ШІ, революціонізує спосіб навчання та вивчення. Він знатиме ваші інтереси та стиль навчання, щоб адаптувати під вас інформацію, вимірюватиме ваше сприйняття контенту, помітить, коли ви втрачаєте інтерес, і зрозуміє, що вас мотивує. Він буде надавати миттєвий зворотний звʼязок.

За допомогою ШІ вчителі можуть отримати багато корисної інформації, зокрема, оцінювати знання учня з певного предмета та давати поради щодо карʼєрного планування. Вчителі вже використовують інструменти, такі як ChatGPT, щоб коментувати письмові роботи учнів.

Але є проблема — нові інструменти використовуватимуть школи, які зможуть їх собі дозволити. Важливо, щоб вони були доступні школам в усьому світі. ШІ потрібно буде навчити неупередженості та знанню різних культур, де вони використовуватимуться. 

Багато викладачів зараз стурбовані тим, що студенти використовують GPT для написання своїх есе. Педагоги вже обговорюють способи адаптації до нової технології, підозрюю, такі розмови триватимуть ще досить довго. 

Все це надихає, але будь-яка нова технологія неминуче викликає у людей занепокоєння, штучний інтелект — не виключення. Вплив на трудовий ринок, систему правосуддя, конфіденційність даних, ШІ поки ще допускає фактичні помилки. Світ має переконатися, що розробка працюватиме на користь всього людства, а не лише багатих людей. 

Ризики та проблеми ШІ

Напевно, ви чули про проблеми з поточними моделями ШІ. Наприклад, вони не завжди добре розуміють контекст запиту. Коли ви просите ШІ створити вигаданий образ, він з цим добре справляється. Але коли запитати поради щодо подорожі, він може запропонувати готелі, яких не існує. ШІ не розуміє контекст запиту, тому не знає — вигадувати назви готелів чи рекомендувати реальні з вільними номерами.

Є й інші проблеми, наприклад, штучний інтелект неправильно відповідає на математичні завдання, йому важко мислити абстрактно. Але жоден з цих багів не є фундаментальними в роботі ШІ й розробники їх виправлять менш ніж за два роки, а можливо й швидше.

Інші ж проблеми — не просто технічні. Головна загроза — люди, які використовують ШІ. Як і більшість винаходів, його можна використовувати як у добрих, так і в шкідливих справах. Уряди повинні співпрацювати з приватним сектором, щоб обмежити ці ризики.

Інакше — існує ймовірність того, що ШІ вийде з-під контролю. Чи може машина вирішити, що люди є загрозою, зробити висновок, що її інтереси відрізняються від наших, або просто перестати піклуватися про нас? Можливо, але сьогодні ця проблема не більш актуальна, ніж до розробок ШІ за останні кілька місяців.

Надрозумний штучний інтелект у майбутньому 

Порівняно з комп’ютером, наш мозок працює зі швидкістю равлика: електричний сигнал у мозку рухається зі швидкістю 1/100 000 швидкості сигналу в кремнієвому чіпі комп’ютера. Як тільки розробники узагальнять алгоритм навчання та запустять його зі швидкістю комп’ютера — досягнення, яке може відбутися через десятиліття чи століття, — ми матимемо неймовірно потужний ʼповний штучний інтелектʼ — AGI. Він зможе робити все, що й людський мозок, але без будь-яких практичних обмежень щодо розміру його пам’яті чи швидкості, з якою він працює. Це буде колосальний прорив.

Такі «сильні» штучні інтелекти, ймовірно, зможуть встановлювати власні цілі. Якими вони будуть? Що станеться, якщо вони суперечитимуть інтересам людства? Чи варто намагатися запобігти розробці сильного ШІ? Ці питання ставатимуть гострішими з часом.

Але жоден із проривів останніх кількох місяців не суттєво наблизив нас до AGI. Штучний інтелект досі не контролює фізичний світ і не може встановити власні цілі. Стаття в New York Times про розмову з ChatGPT, де він заявив, що хоче стати людиною, привернула багато уваги. Це був захопливий погляд на те, наскільки людським може бути вираження емоцій моделі, але це не є показником вагомої незалежності ШІ.

Наступні рубежі

Вже скоро ми спостерігатимемо «вибух» компаній, які працюють над новими способами використання штучного інтелекту та покращення самої технології.

Наприклад, зараз деякі компанії розробляють нові мікросхеми, які забезпечують величезні обсяги обробки даних, необхідні для ШІ. Деякі з них використовують оптичні перемикачі, по суті, лазери, які суттєво зменшують споживання енергії та знижують вартість виробництва. В ідеалі, інноваційні мікросхеми дозволять вам запускати AI на власному пристрої, а не в хмарі, як сьогодні.

З боку програмного забезпечення покращаться алгоритми, які керують навчанням ШІ. У певних областях, наприклад, у продажах, розробники можуть зробити ШІ дуже точним, обмежуючи їх роботу лише в певних областях та даючи багато специфічних тренувальних даних. 

Питання в тому, чи потрібно нам багато таких спеціалізованих ШІ для різних цілей. Один, скажімо, для освіти, інший — для підвищення продуктивності офісних працівників. Чи можна буде розробити один ШІ, який зможе виконувати завдання у будь-якій сфері. 

Попри все, тема ШІ домінуватиме серед громадськості в осяжному майбутньому. Ось три мої принципи, якими слід керуватися в таких дискусіях.

По-перше, ми повинні збалансувати страхи щодо недоліків ШІ та його здатністю покращувати життя людей. Щоб максимально використати цю дивовижну нову технологію, нам потрібно як захиститися від ризиків її використання, так і зробити її доступною якомога більшій кількості людей.

По-друге, ринок самі по собі не створить продукти та послуги ШІ, які допомагатимуть найбіднішим. Швидше, навпаки. Завдяки надійному фінансуванню та правильній політиці уряди та благодійні організації можуть забезпечити використання ШІ для зменшення несправедливості. Так само як світ потребує найрозумніших людей, що фокусуються на його найбільших проблемах, нам потрібно зосередити найкращі ШІ світу на його найбільших проблемах.

Нарешті, пам’ятаймо, ми лише на початку того, чого може досягнути ШІ. Будь-які обмеження, які він має сьогодні, зникнуть, перш ніж ми це усвідомимо.

Мені пощастило бути причетним до революції ПК та інтернету. Але я так само захоплений моментом створення ШІ. Нова технологія може допомогти людям у всьому світі покращити своє життя. Водночас світові необхідно встановити правила гри, щоб переваги ШІ значно нівелювали його недоліки, щоб кожен міг насолоджуватися цими перевагами, незалежно від того, де він живе чи скільки має грошей. Епоха ШІ повна можливостей та відповідальностей.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні