Категорія
Інновації
Дата

Роботизація заводів відбудеться за 5–10 років. Білл Ґейтс в інтерв’ю для Forbes про OpenAI, Microsoft і майбутнє штучного інтелекту

Співзасновник Microsoft поговорив із американським Forbes про свою роботу із єдинорогом OpenAI, повернення до роботи в Microsoft, потенційний вплив ШІ на ринок праці і медицину та багато іншого.

Білл Ґейтс /Getty Images

«Я зацікавився ШІ ще з того дня, коли дізнався про технологію. Ідея того, що компʼютер бачить, чує і пише, давно захоплює розуми усієї індустрії» Фото Getty Images

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

У 2020 році Білл Ґейтс пішов з ради директорів Microsoft, техногіганта, якого він заснував у 1975-му. Але близько 10% свого часу він все ще проводить у штаб-квартирі компанії у Редмонді, штат Вашингтон, на зборах із командами з розробки продуктів.

За його словами, основною темою обговорень є штучний інтелект і те, як саме він змінить нашу роботу і як ми використаємо для цього продукти Microsoft.

Влітку 2022-го Ґейтс зустрівся із співзасновником і президентом OpenAI Грегом Брокманом, щоб обговорити продукти генеративного ШІ, які випускає стартап-єдиноріг. Той самий єдиноріг, який нещодавно оголосив про «багатошарову, багатомільярдну» угоду про співпрацю із Microsoft.

Нещодавно вийшло інтервʼю гендиректора OpenAI Сема Альтмана, в якому він розповів про своє ставлення до успіху ChatGPT, OpenAI та розвиток ШІ. Зараз – черга інтервʼю із Біллом Ґейтсом.

Очевидець технологічних змін

Алекс Конрад: Здається, що вперше ви почали із захватом говорити про те, що робить OpenAI, у 2018-му. Правильно?

Я зацікавився ШІ ще з того дня, коли дізнався про технологію. Ідея того, що компʼютер бачить, чує і пише, давно захоплює розуми усієї індустрії. Мене це завжди страшенно цікавило. Як і всі ці техніки машинного навчання, які з кожним роком працюють все краще і краще, особливо розпізнавання мовлення і зображень.

Саме розвиток машинного навчання допоміг мені усвідомити, наскільки ще багато винаходів нам потрібно зробити, перш ніж ШІ стане дійсно розумним, тобто зможе складати тести і писати твори.

Я добре знаю Сема Альтмана. І я познайомився із Грегом Брокманом завдяки роботі із OpenAI та з деякими іншими людьми, як-то Ілля Суцкевер, інший співзасновник OpenAI і головний науковець компанії. Я сказав їм: «Думаю, нам не досягти вершини, якщо в нашій технології не буде представлення знань і форм математичної логіки». Багато хто порушував ці питання, не лише я.

Але вони змогли мене переконати, що із масштабуванням цих великих мовних моделей спостерігається емерджентність, і самі вони додали деякі інноваційні деталі, які додатково підсилюють навчання. Тепер вони займаються колаборацією, особливо зі збереженням величезної кількості даних, які потрібні для цієї технології, і з цим допомагає Microsoft.

Сем Альтман /Getty Images

«Я добре знаю Сема Альтмана. І я познайомився із Грегом Брокманом завдяки роботі із OpenAI» Фото Getty Images

Вам, напевно, особисто приємно, що ваша спадщина допомагає їхній спадщині?

Так, мені дуже приємно, бо я люблю такі речі. Крім того, з погляду засновника благодійного фонду, мене дуже тішить ідея того, що репетитор з математики буде доступний для малозабезпечених студентів або медична порада – для людей в Африці, які за все своє життя і лікаря ніколи не бачили.

У нас немає достатньої кількості білих комірців для великої кількості важливих справ. Тому минулорічний успіх у розвитку технології ШІ дуже мене радує.

Небагатьом людям пощастило зблизька побачити таку велику кількість технологічних змін, як вам. Чи могли б ви порівняти ШІ із деякими з цих доленосних моментів в історії технологій?

Звісно. Спочатку у нас був ПК без графічного інтерфейсу. Потім зʼявився графічний інтерфейс, як-то Windows і Mac. Розробка графічного інтерфейсу для мене почалася тоді, коли я проводив час із Чарльзом Сімоні у Xerox PARC.

Демоверсія сильно на мене вплинула і надихнула на план того, що я робитиму у Microsoft, і того, що буде відбуватися в індустрії загалом.

Далі, звісно, інтернет виходить на зовсім новий рівень. Коли я був гендиректором Microsoft, то розіслав усім у компанії внутрішнього листа про те, що «насувається величезна хвиля» інтернету. Дивовижно, що те, що я бачу зараз у світі ШІ за останні 12 місяців, є настільки ж важливим, як ПК, ПК із графічним інтерфейсом чи інтернет. Думаю, ШІ може приєднатися четвертим до цієї трійки найважливіших відкриттів у цифрових технологіях.

Я знайомий із роботою OpenAI краще, ніж з іншими аналогічними компаніями. Я не стверджую, що вона одна-єдина у своїй галузі. Насправді, чудово те, що у цій галузі багато гравців. Але саме OpenAI зробила дуже, дуже вражаючу роботу, і в певних питаннях ШІ вона попереду усіх інших, про що свідчить ChatGPT.

Майбутнє ринку праці

Як ви уявляєте зміни у тому, як люди працюють чи ведуть свої справи? Вони повинні бути в захваті від потенційної продуктивності? Їм варто хвилюватися про те, що вони втратять роботу? Що людям варто знати про те, як це вплине на їхню роботу?

Більшість футурологів, які передбачали прихід ШІ, сказали, що одноманітна синьокомірцева і фізична праця першою зазнає впливу ШІ. І це дійсно відбувається, тому людям треба бути обачними. Щоправда, цей вплив повільніший, ніж я очікував.

Знаєте, Родні Брукс (викладач МІТ і підприємець-робототехнік) запропонував, на мій погляд, дуже консервативний прогноз того, як швидко буде відбуватися поширення ШІ. Автомобілі на автопілоті – це особливо складна технологія, але роботизація фабрик і заводів відбудеться у наступні 5–10 років.

Вражає той факт, що великі мовні моделі вже можуть виконувати завдання, які включають читання і письмо (анотація великих документів або написати текст у стилі якогось автора).

Влітку я кинув Грегу виклик: «Чи зможе модель OpenAI скласти тест із біології? Якщо зможе, тоді можна буде сказати, що вона здатна презентувати дуже абстрактні речі, а не просто статистичні дані».

Коли я вперше зайнявся програмуванням, то ми створювали генератори випадкових речень, в які закладали синтаксис типових англійських речень, типу: підмет, присудок, додаток. Потім із наборів підметів, присудків і додатків генератори обирали по слову і видавали смішні речення. Це було так, ніби мавпа вчилася писати.

Так і тут. Візьмемо здатність ШІ скласти тест із біології. Коли людина читає підручник з біології, що залишається у неї в голові після? Ми не можемо це описати на неврологічному рівні. Але влітку OpenAI показала прогрес, який дійсно мене вразив.

Автоматизований склад /Michael Prince for Forbes

«Одноманітна синьокомірцева і фізична праця першою зазнає впливу ШІ… Роботизація фабрик і заводів відбудеться у наступні 5–10 років» Фото Michael Prince for Forbes

Сатья Наделла терпляче ставиться до мого втручання у технологічні штуки компанії. Приблизно 10% свого часу я проводжу із командами продуктів Microsoft. Я насолоджуюся цим часом, і це мені допомагає тримати руку на пульсі для роботи у фонді, який займається здоровʼям, освітою і сільським господарством.

Тому мені дуже пощастило випробувати влітку продукт OpenAI і дати свій відгук. (Люди вже побачили більшість із того, що бачив я, але я ще бачив дещо новіше.) Цей прогрес, здатність допомагати писати і читати, а далі буде ще більше. OpenAI ще і не наблизилася до межі технології, як і її конкуренти.

Що це означає для юридичної галузі, фінансової чи медичної? Багато хто грався із ChatGPT, щоб перевірити можливість застосування моделі у цих сферах, а також у пошуку.

ChatGPT дійсно недосконалий. Ніхто не стверджує, що він не помиляється, а ще йому бракує інтуїтивності. І в математиці він дуже часто помиляється. Але його розуміння того, що відповідь неправильна, просто вражала.

Ми вчили цю модель грати у судоку, і коли вона ставила неправильну цифру, то казала: «Ой, я не ту цифру надрукувала». Та у тебе ж немає клавіатури і пальців! Вау! Але такого її навчили, тож вона це і відтворює.

Безпека і розваги

Поспілкувавшись із Грегом і Семом, ви впевнені, що вони відповідально ставляться до розробки ШІ і що їм можна довірити стати провідниками цієї технології? Особливо, якщо ми наближаємося до AGI?

Що ж, OpenAI заснована з думкою про це. Вони не керуються виключно бажанням заробити, хоча й хочуть мати ресурси для того, щоб створювати великі-великі машини, які б допомагали їм рухатися вперед. А для цього потрібні десятки мільярдів доларів – спочатку на «залізо», а потім і на навчання.

Найбільш нагальне питання для ШІ – це продуктивність. Вона сприятиме продуктивності у застосуванні ШІ, і вона ж вплине на ринок праці.

Питання на перспективу – це контроль, і воно найбільше всіх хвилює. Що як ті, хто контролюють ШІ, спрямують його у хибному напрямі? А якщо людина втратить контроль, що це означатиме? Думаю, про це потрібно говорити.

Хлопці піклуються про безпеку ШІ. Вони ж першими скажуть, що не вирішили це питання. Microsoft теж розділяє це занепокоєння як партнер компанії, що займається ШІ. Звісно, ШІ будуть обговорювати, і немало. Він буде найгарячішою темою 2023-го, і не без причин.

ШІ змінить знайомий нам ринок праці. І він змусить нас задуматися про своє застосування. Наприклад, ШІ ще дуже далеко до наукового відкриття. Але, враховуючи те, що ми зараз бачимо, не здивуюся, якщо це буде реальністю за 5–10 років.

Що вам найбільше сподобалося із того, що створили такі інструменти останнім часом?

Мені подобається гратися із цими інструментами – це так весело. Здається дивним, але навіть я іноді використовую ChatGPT для розваг, хоч мені і надали до нього доступ для серйозних завдань. Я іноді прошу його написати мені вірша, як би це зробив, наприклад, Шекспір. Я б так точно не написав.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні