Категорія
Новини
Дата

Цифровізація Держстату. В Україні запустили пілотне онлайн-опитування про зайнятість громадян

У Держстаті стартувало перше онлайн-опитування, яке стосується зайнятості та безробіття українців. Це важливий крок у масштабній трансформації Держстату, яка дасть змогу отримувати інформацію в реальному часі, швидко її аналізувати та обробляти, йдеться у пресрелізі Мінцифри.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Цифровізація Держстату і впровадження онлайн-опитувань значно спрощують збір статистичних даних, пришвидшують обробку та поширення інформації. А також економлять бюджетні кошти й час як працівників Держстату, так і населення, йдеться у повідомленні.
  • Усе, що потрібно, – це смартфон або компʼютер, застосунок «Дія» або BankID. До того ж українці, які перебувають за кордоном, також можуть долучитися до опитування.
  • Як зазначили в Мінцифри, завдяки збору інформації буде отримано дані про рівень та причини безробіття в країні, напрями зайнятості, способи пошуку роботи тощо. Вся отримана під час онлайн-опитування інформація деперсоналізована й використовуватиметься лише зі статистичною метою, йдеться у повідомленні.

Ключова цитата

«Разом із командою напрацювали концепцію, яким має бути Держстат. Це якісні та актуальні дані, які збирають, обробляють і поширюють у режимі реального часу. Один з етапів трансформації Державної служби статистики – впровадження онлайн-опитувань. Вони значно економлять час та бюджетні кошти порівняно з традиційним збором статистичних даних», – зазначив віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Контекст

Частина систем обробки даних у Держстаті працює з 90-х років минулого сторіччя, частина – із середини 2010-х. За словами Федорова, інформація часто дуже застаріла і передається несучасними засобами: щось на флешці відправляється, щось – електронними засобами. Рішення із різних епох вирішили не оновлювати, а замінити одним сучасним.

Тому Мінцифри планує перевести Держстат на диджитальні рейки. Аудит розпочали 2021-го, активну розробку – вже під час повномасштабної війни. «Завдання – побудувати сучасну організацію, яка більше схожа на IT-компанію і в режимі реального часу збирає, швидко обробляє і поширює дані», – каже Федоров. 

Видима користувачам частина проєкту – новий портал Держстату. Його планують запустити у другій половині 2023-го. За лаштунками – реорганізація адміністративної структури, створення внутрішньої IT-системи для збору й обробки інформації, перенесення історичних даних більш як за три десятиліття незалежності. Кошторис від консалтингу до реалізації – приблизно 55 млн грн. Фінансування – за рахунок програми EGAP, яку підтримує уряд Швейцарії. Розробка – силами EPAM, найбільшого в країні IT-гравця. Як це має працювати й чи допоможе вилікувати Держстат від накопичених «хвороб», читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні