Категорія
Новини
Дата

Ціни на елітне житло у Лондоні обвалилися через відтік росіян та зростання вартості будівництва – FT

Ринок елітного житла у Лондоні падає, пише The Financial Times. Головні причини – зростання витрат на будівництво та відхід заможних російських покупців.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Середні ціни на елітні будинки в Лондоні на 17,6% нижчі за свій пік 2014 року, свідчать дані агентства нерухомості Savills.
  • Наприклад, комплекс із видом на Ріджентс-парк продано менш ніж за £130 млн ($149,6 млн), що приблизно на £55 млн менше від початкової ціни. У серпні 2020 року девелопер Zenprop виставив його на продаж за £185 млн ($212,9 млн). Комплекс придбав індійський бізнесмен Аджай Калсі, стверджують джерела видання. 
  • Падіння ринку, зокрема, повʼязано з відпливом росіян, які відігравали значну роль на ринку нерухомості британської столиці. З початку пандемії коронавірусу вони знизили активність. Ще одним чинником стали антиросійські санкції. 
  • «Російських покупців, які колись були звичним явищем у центрі Лондона, останніми роками стало менше і вони майже зникли після вторгнення РФ в Україну», – зазначає FT.
  • Через рекордну інфляцію та підвищення ключової ставки у Великій Британії також суттєво подорожчали будівельні роботи. «Зараз ринок справді дуже стиснутий через зростання вартості будівництва», – сказав виданню один із учасників ринку.

Контекст

Раніше повідомлялося, що уряд Великої Британії хотів конфіскувати особняки російських олігархів у Лондоні та використати їх для розміщення біженців. За словами віце-премʼєра та міністра юстиції країни Домініка Рааба, британська влада має на це право в рамках санкцій щодо Росії, якщо проти олігарха надані достатні докази.

З року в рік британський уряд мало що робив для того, щоб зупинити потік сумнівних російських грошей. Війна в Україні різко це змінила, зазначав The Economist. Британія запровадила санкції проти понад 1600 фізичних і юридичних осіб, серед яких більше 100 олігархів і членів родин, які розбагатіли за клептократичного путінського режиму.

Велика Британія страждає від особливо сильного сплеску цін частково через рішення у 2016 році вийти з ЄС, що спричинило зростання витрат для імпортерів, а ослаблення фунта також підняло ціни на імпортні товари та послуги. У липні річна інфляція у Великій Британії досягла рекордних 10,1%. Це створює додатковий тиск на сімейні бюджети і загрожує тривалим економічним спадом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні