Категорія
Новини
Дата

Ціни на елітне житло у Лондоні обвалилися через відтік росіян та зростання вартості будівництва – FT

1 хв читання

Ринок елітного житла у Лондоні падає, пише The Financial Times. Головні причини – зростання витрат на будівництво та відхід заможних російських покупців.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • Середні ціни на елітні будинки в Лондоні на 17,6% нижчі за свій пік 2014 року, свідчать дані агентства нерухомості Savills.
  • Наприклад, комплекс із видом на Ріджентс-парк продано менш ніж за £130 млн ($149,6 млн), що приблизно на £55 млн менше від початкової ціни. У серпні 2020 року девелопер Zenprop виставив його на продаж за £185 млн ($212,9 млн). Комплекс придбав індійський бізнесмен Аджай Калсі, стверджують джерела видання. 
  • Падіння ринку, зокрема, повʼязано з відпливом росіян, які відігравали значну роль на ринку нерухомості британської столиці. З початку пандемії коронавірусу вони знизили активність. Ще одним чинником стали антиросійські санкції. 
  • «Російських покупців, які колись були звичним явищем у центрі Лондона, останніми роками стало менше і вони майже зникли після вторгнення РФ в Україну», – зазначає FT.
  • Через рекордну інфляцію та підвищення ключової ставки у Великій Британії також суттєво подорожчали будівельні роботи. «Зараз ринок справді дуже стиснутий через зростання вартості будівництва», – сказав виданню один із учасників ринку.

Контекст

Раніше повідомлялося, що уряд Великої Британії хотів конфіскувати особняки російських олігархів у Лондоні та використати їх для розміщення біженців. За словами віце-премʼєра та міністра юстиції країни Домініка Рааба, британська влада має на це право в рамках санкцій щодо Росії, якщо проти олігарха надані достатні докази.

З року в рік британський уряд мало що робив для того, щоб зупинити потік сумнівних російських грошей. Війна в Україні різко це змінила, зазначав The Economist. Британія запровадила санкції проти понад 1600 фізичних і юридичних осіб, серед яких більше 100 олігархів і членів родин, які розбагатіли за клептократичного путінського режиму.

Велика Британія страждає від особливо сильного сплеску цін частково через рішення у 2016 році вийти з ЄС, що спричинило зростання витрат для імпортерів, а ослаблення фунта також підняло ціни на імпортні товари та послуги. У липні річна інфляція у Великій Британії досягла рекордних 10,1%. Це створює додатковий тиск на сімейні бюджети і загрожує тривалим економічним спадом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд