Категорія
Новини
Дата

Інфляція у Великій Британії вперше за 40 років перевищила 10%

У липні річний рівень інфляції у Великій Британії досяг двозначного числа, а до кінця року має зрости ще, створюючи додатковий тиск на сімейні бюджети і загрожуючи тривалим економічним спадом, пише The Wall Street Journal.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Управління національної статистики Великої Британії в середу повідомило, що споживчі ціни в липні зросли на 10,1% порівняно з минулим роком, у червні показник становив 9,4%. 
  • «Це був найвищий рівень інфляції за понад чотири десятиліття та найшвидше зростання цін, зафіксоване в одній із найбагатших країн «Великої сімки» з початку поточного сплеску на початку 2021 року», – йдеться у матеріалі.
  • Таке зростання інфляції спостерігається і в інших частинах Європи, навіть коли споживчі ціни в США почали сповільнюватися. Серед причин – зростання цін на енергоносії, оскільки Росія припиняє постачання природного газу, а континент зіткнувся з можливістю енергетичної кризи вже цієї зими.
  • «Показники інфляції продовжують створювати тривожну картину як для споживачів, так і для компаній, а ціновий тиск зростатиме й далі», – каже провідний економіст Конфедерації британської промисловості Алпеш Паледжа.
  • Очікується, що дані, оприлюднені в четвер статистичним агентством Європейського Союзу, покажуть, що річний рівень інфляції в Єврозоні зріс до 8,9% у липні з 8,6% у червні. Інфляція в США навпаки знизилася до 8,5% у липні з 9,1% у червні.
  • Економісти JPMorgan бачать ознаки того, що глобальна інфляція скоротиться, оскільки ціни на продовольство та інші товари дещо впали. Однак спершу така тенденція спостерігатиметься у США, а Європа буде відставати.
  • «Однак Європа стикається з постійним тиском через різке зростання цін на природний газ, які за останні три місяці зросли більш ніж удвічі. Ми очікуємо, що комбіноване зниження купівельної спроможності та депресивні настрої приведуть регіон до рецесії цього року», – написали вони в примітці для клієнтів.
  • Липень навряд чи стане піком інфляції у Великій Британії, оскільки витрати на електроенергію домогосподарств різко зростуть, коли в жовтні буде знято обмеження на ціни. За оцінками Банку Англії, річний рівень інфляції може досягти 13% наприкінці року.

Контекст

Днями Велика Британія тимчасово зупинила закордонну фінансову допомогу, яка не вважається критичною, через побоювання щодо зростання тиску на державний бюджет. Будь-які платежі на суму понад 1 млн фунтів стерлінгів ($1,2 млн) заборонені, тільки якщо вони не критичні для життя або якщо їх блокування не призведе до додаткових витрат. За словами джерел, нові контракти й діяльність, повʼязані з угодами, які ще не набули чинності, також припиняються.

Велика Британія страждає від особливо сильного сплеску цін частково через рішення у 2016 році вийти з Європейського Союзу, що спричинило зростання витрат для імпортерів, а ослаблення фунта також підняло ціни на товари та послуги, придбані за кордоном, повідомляє WSJ. Brexit також зменшив кількість іноземних працівників у деяких низькооплачуваних галузях, таких як гостинність, підвищивши витрати і ціни.

Однак Велика Британія може бути не єдиною із трьох європейських членів G7, яка зіткнеться з двозначною інфляцією, що вже вдарила по Іспанії, Греції та низці східних членів ЄС. За оцінками економістів, у Німеччині інфляція може перевищити 10% порівняно з 7,5% у липні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні