Категорія
Новини
Дата

Туреччина заборонить платежі в криптовалютах. Причина – можливі збитки та значні ризики

Центральний банк Туреччини заборонив використання криптовалют і криптоактивів для оплати товарів і послуг. Серед причин такого рішення регулятор назвав можливі «непоправні» збитки й значні ризики під час таких транзакцій, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Рішення Центробанку вступає в силу 30 квітня.
  • Банк заявив, що криптовалюту й інші подібні цифрові активи, засновані на технології розподіленого реєстру (DLT), не можна прямо чи непрямо використовувати як платіжний інструмент.
  • Регулятор також зазначив, що криптоактиви не підлягають ні механізмам регулювання й нагляду, ні центральному регулюючому органу.
  • На тлі новини про заборону біткоїн упав на 2,31% – до $61 490.
  • Лідер опозиції Кемаль Киличдароглу назвав це рішення ще одним випадком «залякування». Він послався на рішення президента Таїпа Ердогана минулого місяця звільнити главу Центрального банку. 

Важливі цифри

Річна інфляція в Туреччині перебуває на шестимісячному максимумі у 16,19%, що набагато вище цільового показника у 5%. Рівень безробіття залишається високим – 13,4%.

Контекст

Криптовалютний ринок Туреччини набрав обертів в останні місяці. Інвестори вкладали кошти у біткоїни, прагнучи застрахуватися від знецінення ліри та інфляції.

За даними аналітичної компанії Chainalysis, обсяги криптовалютної торгівлі в Туреччині з початку лютого по 24 березня досягли $27 млрд. За той же період попереднього року – лише близько $870 млн. Значний стрибок торгівлі криптовалютами стався в перші кілька днів після того, як Ердоган шокував ринки, звільнивши главу Центрального банку.

Зараз провідна криптовалюта в світі біткоїн завойовує популярність і все більше компаній вкладають у неї кошти. Tesla придбала біткоїнів на $1,5 млрд і припустила, що в майбутньому може приймати їх як форму оплати за автомобілі. Також активно купує криптовалюту розробник програмного забезпечення MicroStrategy, який уже володіє 91 006 біткоїнів, що за поточним курсом коштують понад $4,4 млрд. Компанія Square купила біткоїнів на суму $220 млн, перевівши в криптовалюту близько 5% своїх активів.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні