Категорія
Новини
Дата

Турецький власник «плавучих ТЕС» пропонує постачати Україні електроенергію через Румунію і Молдову

Турецька компанія Karpowership заявила про можливість постачати електроенергію в Україну через Молдову та Румунію. Про це сказала в інтервʼю агентству «Анадолу» президентка Karpowership Trade Group Зейнеп Харезі. Раніше йшлося про те, щоб силові кораблі розмістити біля Одеси.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Харезі зазначила, що наразі ведуться переговори з компаніями, щоб знайти правильне рішення. «Між Румунією, Молдовою та Україною є лінії електропередач. Ми можемо розгорнути кораблі до Румунії та Молдови, постачати електроенергію лініями електропередач в Україну», – пояснила вона.
  • Йдеться про потужність приблизно 300–400 МВт. «Силові кораблі можуть почати працювати протягом одного місяця після узгодження технічних, комерційних і безпекових деталей», – сказала Харезі.
Турецький власник «плавучих ТЕС» пропонує постачати Україні електроенергію через Румунію і Молдову /Фото 1

Контекст

Наприкінці листопада стало відомо, що Karpowership веде переговори з керівництвом Одеської області та НЕК «Укренерго». Йшлося про розміщення трьох «плавучих ТЕС» поблизу Одеси загальною потужністю 300 МВт.

В Karpowership зазначили, що намагаються визначити параметри, повʼязані з безпекою персоналу і активів. Харезі тоді заявила, що угода може потребувати підтримки ООН. «Ймовірно, нам знадобиться зелене світло від ООН, щоб реалізувати проєкт за прикладом «зернової угоди», – сказав вона.

«Перемовини дійсно були, – повідомив Forbes на умовах анонімності чиновник з уряду. – Але поки це вилами по воді писано, більше схоже на просування комерційних інтересів, тому ми обережні».

Як з’ясував Forbes, німецька Siemens Energy в листопаді цього року також звернулася до уряду України зі своєю пропозицією. Siemens пропонує для розміщення своїх електростанцій акваторії біля Одеси, Миколаєва, Ізмаїла. Піднятись вище річкою Дніпром не вийде: заважають російські військові та мости. Siemens пропонує Україні електростанції потужністю 150–300 MВт. Осадка барж – від 5 м.

Україна не має необхідної інфраструктури, щоб швидко підключити до мережі «плавучі електростанції», зазначив Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики. «Доведеться будувати з нуля», – каже він. 

Крім того, це навряд чи вирішить проблему з дефіцитом електроенергії в країні. «Передати кудись великий обсяг електроенергії все одно не зможемо, оскільки через ракетні обстріли ми обмежені найближчими двома-трьома підстанціями», – зазначає він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні