Україна шукає запчастини для ремонту пошкодженої енергосистеми, веде переговори з General Electric – WSJ /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Україна шукає запчастини для ремонту пошкодженої енергосистеми, веде переговори з General Electric – WSJ

1 хв читання

Shutterstock

Після атак Росії Україна шукає деталі, необхідні для ремонту мережі, яка забезпечує електрикою будинки, підприємства та лікарні, пише The Wall Street Journal. Зокрема, ДТЕК веде переговори з міжнародними компаніями, включаючи General Electric, про виробництво обладнання для України.

Ключові факти

  • Після російських обстрілів Україна зіткнулася з гострою нестачею деталей, особливо трансформаторів, які перетворюють високовольтну електроенергію, що виробляється на електростанціях.
  • США та їхні союзники намагаються надати запасні частини, але не можуть поставити частину обладнання, сумісного з енергосистемою України, що базується на радянських технологіях. 
  • У довгостроковій перспективі Україна веде переговори із General Electric Co. та іншими західними енергетичними гігантами про виробництво запасних частин. Поки Київ шукає по світу запчастини, союзники заводнюють Україну мобільними генераторами.
  • Зазначається, що європейські постачальники електроенергії не мають необхідних Україні високовольтних трансформаторів.
  • Спочатку енергокомпанії, як ДТЕК, могли брали внутрішню інфраструктуру, що не використовується, для ремонту пошкоджених обʼєктів, а також звертатися до країн Балтії, які використовували аналогічні системи. Але цей запас вичерпався. У ДТЕК кажуть, що обладнання, якого все більше потребують українці, включає автоматичні вимикачі, які захищають від занадто великого електричного струму, кабелі та ізоляційні матеріали.
  • Згідно із матеріалом, ДТЕК вже веде переговори з міжнародними компаніями, включаючи General Electric, про виробництво обладнання, але заміна обладнання потребує часу, наприклад, виготовлення та встановлення нового трансформатора може зайняти від шести до девʼяти місяців.

Контекст

23 листопада Росія здійснила сьомий масований обстріл української енергетичної інфраструктури. З більш як 70 випущених ракет 51 було збито силами ППО. Два десятки влучили в обʼєкти інфраструктури в Києві, Львові, Вінниці, Кривому Розі. 

На Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, внаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені. 

Російські ракетні удари по енергетичній інфраструктурі призвели до відключення електроенергії не лише в Україні, а й на половині території сусідньої Молдови.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні