Категорія
Новини
Дата

Турзбір в Україні торік скоротився на 24%. Найбільше падіння зафіксовано на Херсонщині

Минулого року сума туристичного збору знизилась на 24%, до 178,9 млн грн, порівняно із попереднім роком, повідомляє пресслужба Держагентства з розвитку туризму. Загалом падіння зафіксовано в 14 регіонах України. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • В основному падіння спостерігалось у тих областях, які перебували або перебувають в зоні бойових дій та тимчасово окуповані. Зокрема, на Херсонщині сума турзбору скоротилася на 95%, на Миколаївщині – на 90%, на Донеччині – на 83%, на Луганщині – на 80%. 
  • Також значний спад відбувся в Одеській (80%), Запорізькій (78%), Харківській (61%), Сумській (58%), м. Київ (54%), Чернігівській (53%), Київській (43%) та Житомирській (24%) областях.
  • У Дніпропетровській та Рівненській областях зафіксували спад на 15%.
  • Через внутрішню міграцію українців з окупованих та прифронтових територій у більш безпечних регіонах зафіксовано зростання туристичного збору. 
  • Лідером по сумі туристичного збору у 2022 році стала Львівщина – 41,4 млн грн, продемонструвавши приріст у 79% в порівнянні з 2021 роком. Столиця поповнила свій бюджет на 31,5 млн грн, що, порівняно з 2021 роком, менше більш ніж удвічі.
  • Також серед лідерів по сплаті туристичного збору: Закарпаття – 19,5 млн грн, Івано-Франківщина – майже 18 млн грн та Черкащина – 12,6 млн грн.

Контекст

Державний бюджет отримав від туристичної галузі 1,5 млрд грн сплачених податків, йдеться в даних, які отримав Forbes від Державного агентства розвитку туризму. Водночас пансіонати і гуртожитки сплатили більше податків, їх використовували як прихисток переселенці.

У 2022 році представники туристичної галузі України сплатили 1,5 млрд грн. Це на 31% менше, ніж у 2021 році. Тоді надходження в державний бюджет були 2,2 млрд грн. За минулий рік кількість платників податків, які займаються туристичною діяльністю, скоротилася на 17%. Зокрема, юридичних осіб стало менше на 14%, а фізичних – на 18%.

На падіння надходжень до бюджету, зокрема, вплинуло руйнування туристичної інфраструктури через повномасштабну війну. Також знизилася купівельна спроможність населення, яке «закриває» свої базові потреби, а необхідність у подорожах відходить на другий план. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні