Категорія
Лідерство
Дата

У чому головний мінус дистанційної роботи. Розповідають Шимків, Андреєва, Міхно, Бігай, Середюк, Михайле

2 хв читання

Дмитро Шимків

Голова ради директорів Darnitsa Group

У самій дистанційці. Електронна комунікація поступається особистій в емоційному плані. Звідси відчуття тривоги, часткова дезорієнтація співробітників. Критично важлива посилена і відкрита комунікація. Коли люди розуміють, куди прямує бізнес, їхня ефективність і здатність мислити зростають. Ми розповідали співробітникам про всі управлінські рішення і результати, пояснювали всі кроки, до яких вдавалися.

Інга Андреєва

Генеральний директор Mastercard в Україні та Молдові

З’явилося відчуття, ніби ми на роботі 24/7. Зріс ризик перегорання. До цього додається відсутність живого спілкування і недостатнє фізичне навантаження. Ми ввели ліміт тривалості внутрішніх дзвінків – до 30 хвилин. Ми заохочуємо співробітників контролювати свій work/ life balance. Щоб не втрачати контакт із командою, проводимо зустрічі на свіжому повітрі, з дотриманням норм безпеки.

Артур Міхно

Співзасновник Work.ua

Віддаленка – підступний формат. Попервах вона може здаватися дуже продуктивною. Але поступово знакає почуття причетності. Remote‑режим підриває корпоративний дух (особливо у нових співробітників). Що з цим робити? З червня ми ввели можливість відвідування офісу і спонукаємо людей частину робочих днів проводити там. Набір і навчання нових людей проводимо офлайн. Усе це допомагає зберігати почуття причетності в команді.

Кирило Бігай

Засновник сервісу Preply

Люди почали працювати більше, ніж раніше. Як наслідок – почастішали випадки вигорання. Ми розповідали про стрес‑менеджмент і важливість балансу між роботою й відпочинком. Наші офіси у Барселоні та Києві вже працюють, і кожен співробітник сам вирішує, де йому працювати. Щойно ситуація покращиться, ми всі повернемося в офіс. Дистанційна робота не забезпечує взаємодії команди. Але завдяки цьому досвіду багато компаній стануть більш гнучкими.

Оксана Середюк

Співвласниця ресторанів Mafia, Casta, «Якіторія»

Відсутність групової динаміки. Як ми з цим боролися? Проводили регулярні Zoom‑зустрічі та збори. Працювали з різними підрозділами та окремо з кожним рестораном. Після виходу з карантину проводили корпоративи на природі: сплавлялися по річці, ночували в наметах. Робили все, щоб команда знову відчула єдиний ритм. Будь‑який мінус завжди містить у собі плюси, треба тільки їх розгледіти і діяти своєчасно.

Вікторія Михайле

Голова правління Альфа‑Банку Україна

Жоден відеозв’язок не замінить людського спілкування. З початку карантину ми перевели більшість співробітників на дистанційку. І сьогодні до 60% працівників головного офісу працюють з дому. Що з цим робити? Ми допомогли співробітникам організувати робочі місця, вибудувати гнучкий графік роботи вдома і боротися з вигоранням. А для підтримки командного духу запустили корпоративне радіо і фітнес‑марафон.

Опубліковано в четвертому номері журналу Forbes (жовтень 2020)

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні