Категорія
Новини
Дата

У МЗС не виключають, що Україна може розірвати дипломатичні відносини з Іраном

1 хв читання

Георгій Тихий, речник МЗС України /Heorhii Tykhyi/Facebook

Георгій Тихий, речник МЗС України Фото Heorhii Tykhyi/Facebook

Україна може розірвати дипломатичні відносини з Іраном, якщо підтвердиться факт постачання іранських балістичних ракет до Росії. Про це повідомив на брифінгу речник Міністерства закордонних справ Георгій Тихий.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Цитати

  • 9 вересня до МЗС викликали тимчасового повіреного у справах Ірану в Україні, нагадав Тихий. Йому в жорсткій формі пояснили, що постачання ракет до РФ матиме руйнівні наслідки для відносин з Україною.
  • «Не буду уточнювати, що саме мається на увазі під руйнівними наслідками, щоб не послаблювати дипломатичні позиції. Але всі опції, включно з тією, яку ви назвали (розрив дипломатичних відносин), на столі. Якщо ця передача дійсно відбулася і факт застосування буде зафіксовано», – додав він.

Контекст

Інформація про можливе постачання Іраном балістичних ракет до Росії періодично з’являлася з осені 2022-го. 10 вересня 2024-го держсекретар Ентоні Блінкен підтвердив, що Росія отримала перші партії ракет та використає їх проти України найближчими тижнями.

Хоча Іран вже постачає Росії ударні безпілотники, донедавна утримувався від передачі більш потужного озброєння. Можлива причина — попередження з боку США та Європи, що це викличе болючі санкції проти Тегерану.

У зв’язку з рішенням Ірану передати Росії балістичні ракети Міністерство фінансів США у вівторок, 10 вересня, оголосило про нові санкції проти Тегерану, повідомила «Європейська правда». У санкційному списку – 10 фізичних та шість юридичних осіб з Ірану та Росії. А також чотири судна, за допомогою яких Тегеран постачав Росії зброю, включно з БПЛА. Також додаткові обмеження наклали на флагманську авіакомпанію Ірану Iran Air, аби обмежити її можливості працювати за кордоном.

Колишній міністр закордонних справ Дмитро Кулеба ініціював розрив дипвідносин з Іраном ще восени 2022-го, коли Тегеран почав постачати РФ дрони-камікадзе Shahed-136. Тоді ж було відкликано акредитацію посла Ірану в Україні. Опція з розривом дипвідносин – на столі президента Володимира Зеленського, а рішення залежатиме від поведінки Ірану, попереджав Кулеба в лютому 2023-му у інтерв’ю «ВВС Україна».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд