Категорія
Новини
Дата

Дослідники виявили в іранських дронах-камікадзе компоненти західних компаній. Як з цим боротися

Під час виробництва іранських дронів-камікадзе Shahed-136, якими РФ тероризує Україну, використовуються компоненти компаній із США, Японії, Канади та Швейцарії. Про це йдеться у розслідуванні, яке опублікувала громадська організація «Незалежна антикорупційна комісія» (НАКО). Автори розслідування радять західним країнам запровадити ембарго на постачання, посилити санкції та експортний контроль.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Експерти з організації Міжнародного партнерства з прав людини (IPHR), NAKO, Truth Hounds і Global Diligence LLP вивчили 25 російських атак за допомогою іранських дронів Shahed-136, які були здійснені з вересня 2022 року.
  • У висновках дослідження йдеться, що основною метою атак була тероризація цивільного населення. Їх наслідки: 15 людей загинуло, 42 – поранено, зруйновано або пошкоджено девʼять обʼєктів критичної інфраструктури, 13 цивільних будинків і чотири інших цивільних обʼєкти. 
  • Есперти знайшли в уламках Shahed-136 мікропроцесори, схеми, силові модулі, регулятори напруги, чипи, сервоприводи та інші компоненти. Ці елементи виготовлені американськими, японськими, канадськими та швейцарськими компаніями. 

Компоненти яких компаній виявлено в Shahed-136 

  • США – Adesto Technologies, Analog Devices, Freescale Semiconductor, Hemisphere GNSS, Hitec USA Group, International Rectifier, Marvell Technology, Maxim Integrated, Micrel Semiconductor, Micron Technology, MinMax Technology, ON Semiconductor, Texas Instruments.
  • Японія – Murata Manufacturing.
  • Канада – Tallysman.
  • Швейцарія – STMicroelectronics.
  • «Невтішна реальність полягає у тому, що посередники вміло використовують існуючий режим санкцій та знаходять лазівки, – зазначив Саймон Папуашвілі, програмний директор IPHR. – Західним компаніям давно пора вжити проактивних заходів, докладаючи більше зусиль, щоб перешкоджати закупівлі їхньої продукції підозрюваними військовими злочинцями, які тероризують незліченну кількість невинних цивільних в Україні».
  • Дослідники звʼязались з усіма компаніями, але у звіті наявні відповіді пʼяти компаній. Усі вони наполягають на тому, що не продають товари в Росію, Білорусь, Іран і діють у рамках санкцій, запроваджених США.
  • У Microchip зазначили, що перенаправлення легально проданої продукції є проблемою для всієї галузі. «Ми серйозно ставимося до своєї відповідальності та виконуємо чинні закони, включаючи експортний контроль і торговельні санкції, – зазначили у компанії Microchip. – Ми дбаємо про підтримку цілісності ланцюжка поставок різними методами, включаючи перевірку клієнтів на їхню наявність у санкційному списку».

Автори звіту вважають, що для того аби припинити постачання західних компонентів, які використовуються в російській зброї, потрібно:

  1. Посилити санкції та ввести ембарго щодо конкретних осіб й організацій. Посилити моніторинг за виконанням санкцій.
  2. Посилити експортний контроль. Це включає суворішу перевірку експортних ліцензій і повну перевірку сертифікатів кінцевих користувачів.
  3. Компанії повинні більш ретельно оцінювати остаточну мету, з якою використовується їхня продукція. Перевіряти контрагентів та треті сторони (торговельних посередників, дистрибʼюторів, агентів із продажів). Проводити періодичні аудити каналів збуту та розповсюдження.
  4. Дипломатичні зусилля. Мають проходити діалоги між міжнародними урядами, політичними лідерами та бізнесом.

Контекст

У червні ЄС затвердив 11-й пакет санкцій проти Росії. Він спрямований здебільшого на припинення спроб РФ обходити санкції. Один з найрадикальніших заходів цього пакету – запровадження санкцій проти третіх країн, які допомагають або як мінімум не перешкоджають обходу санкцій через свою юрисдикцію.

Серед заходів нового пакету – обмеження на експорт ще 15 технологічних одиниць, знайдених на полі бою в Україні, або обладнання, яке необхідне для їхнього виробництва.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні