У Польщі на ділянці нафтопроводу «Дружба» стався витік. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У Польщі на ділянці нафтопроводу «Дружба» стався витік (Оновлено)

У Польщі на ділянці нафтопроводу «Дружба» стався витік. Фото Getty Images

Компанія PERN, яка є оператором польської ділянки нафтопроводу «Дружба», виявила витік у трубопроводі пізно ввечері у вівторок. Розгерметизація сталася неподалік польського міста Плоцьк, повідомляє PERN.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зокрема, системи автоматизації PERN виявили витік на одній із двох гілок західної ділянки трубопроводу – приблизно за 70 км від Плоцька. 
  • Це основний маршрут, яким сира нафта потрапляє до Німеччини. Наразі причини інциденту невідомі, тиск у пошкодженій трубі було негайно відключено. Друга лінія працює без змін.
  • Інші елементи інфраструктури PERN, зокрема ділянка, якою сира нафта танкерами транспортується до Польщі, а потім і до Німеччини, працюють у штатному режимі.
  • Рятувальні служби PERN та Державна протипожежна служба негайно виїхали на місце події, щоб оцінити ситуацію, убезпечити територію та розпочати рятувальні роботи.
  • Оновлено. Польська влада вважає, що витік у нафтопроводі, яким російська нафта надходить до Європи, швидше за все, випадковість. Розслідування триває, але Матеуш Бергер, високопосадовець Польщі, який відповідає за стратегічну енергетичну інфраструктуру, сказав, що у нього поки що немає підстав припускати, що це був акт саботажу, пише Bloomberg.
  • Європейська влада перебуває у стані підвищеної готовності щодо будь-яких ознак саботажу в енергетичній інфраструктурі після пошкодження газопроводу «Північний потік» минулого місяця. Цього тижня відбудеться зустріч міністрів країн НАТО, на порядку денному якої стоїть захист енергетичних активів.
  • Оператор трубопроводу PERN заявив раніше, що очікує дізнатися про можливі причини витоку за кілька годин.

Контекст

Через нафтове ембарго ЄС проти Росії єдиний маршрут для поставок російської нафти в ЄС, який залишиться з початку 2023 року – це південна гілка трубопроводу «Дружба», що проходить через Україну. Транзит російської нафти приносить Україні майже $150 млн на рік, а Росія заробляє на цих поставках близько $6 млрд. 

У 2021 році Росія експортувала нафти та нафтопродуктів на $180 млрд, що забезпечило третину її експортних доходів минулого року. Майже половину, або $75 млрд, принесло постачання до країн Євросоюзу, свідчать дані Євростату. 

З обсягу, який Росія постачає до ЄС, третина нафти йде трубопроводом «Дружба». Він у Білорусі ділиться на дві гілки: південну – через Україну до Словаччини, Угорщини, Чехії, та північну – до Польщі та Німеччини.  

Потужність «Дружби» – 66,5 млн т нафти на рік. Пропускна здатність нафтопроводу через Україну – 16,7 млн т нафти на рік; північної гілки – 49,8 млн т. У 2021 році поставки російської нафти через «Дружбу» становили 35,9 млн т, за даними російської «Транснефти». Україна 2021 року протранзитувала 12,7 млн т російської нафти, за даними держкомпанії «Укртранснафта», яка управляє українською частиною нафтопроводу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні