Категорія
Новини
Дата

У Росії заблокували VPN-сервіси, що дозволяли користуватися заблокованими соцмережами

Роскомнагляд підтвердив, що веде роботу із блокування VPN-сервісів, зокрема Proton VPN. Російські користувачі у четвер повідомляють про збої під час підключення до сервісів. Про це пише «Интерфакс».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Згідно із законом «Про звʼязок», засоби обходу блокувань протиправного контенту визнаються загрозою. Центр моніторингу та управління мережею звʼязку загального користування вживає заходів з обмеження роботи на території Росії VPN-сервісів, що порушують російське законодавство», – повідомили у відомстві «Интерфаксу» у відповідь на запит щодо проблем з доступом до сервісу Proton VPN.
  • На сайті Proton зʼявилося повідомлення про проблеми із підключенням до сервісу в Росії. «Зараз ми вивчаємо проблему, але вона не викликана якимись змінами з нашого боку. Цілком імовірно, що місцеві інтернет-провайдери та влада заважають VPN-зʼєднанням, і в цьому випадку ми не зможемо розвʼязати такі проблеми. Деякі сервери можуть продовжувати працювати. Ми продовжуємо спроби обійти блокування. Дякуємо за ваше терпіння та розуміння», – йдеться у повідомленні.
  • Російські користувачі також не можуть підключитися до Outline VPN і Lantern.

Контекст

15 березня голова комітету Держдуми з інформаційної політики Олександр Хінштейн повідомив, що в Росії вже заблоковано близько 20 популярних сервісів VPN і Роскомнагляд має намір продовжити цю роботу.

Торік у РФ було обмежено роботу більше десятка популярних сервісів, зокрема ExpressVPN, Nord VPN, Hola!VPN, IPVanish VPN, KeepSolid VPN Unlimited, Speedify VPN. Роскомнагляд залишає можливість використання цих сервісів тільки для компаній з так званого білого списку, які повідомили, що ці VPN потрібні їм у роботі.

За даними агрегатора Top10VPN.com, з 24 лютого в Росії заблокували вже 400 видань, 138 фінансових сайтів, 93 – антивоєнних та три великі соціальні платформи: Twitter, Facebook, Instagram. Проєкт «Роскомсвобода» оцінює загальну кількість блокувань у 741 сайт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні