Категорія
Новини
Дата

Угорська MOL та словацька Slovnaft оплатили транзит російської нафти через Україну

Україна та Росія погодилися на пропозицію угорської MOL і словацької Slovnaft на оплату транзиту нафти нафтопроводом «Дружба» через Україну. Платіж уже здійснено, йдеться в повідомленні словацької компанії. 4 серпня транзит нафти зупинився через неможливість російської «Транснефть» оплатити послуги.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • «Укртранснафта» позитивно відреагувала на пропозицію Slovnaft і MOL щодо оплати транзиту за транспортування нафти південною гілкою нафтопроводу «Дружба», повідомила компанія. 
  • Slovnaft заявила, що вже здійснила платіж на рахунок компанії та очікує, що постачання нафти відновиться найближчими днями. Російська сторона також погодилася з таким рішенням, зазначили в компанії.
  • MOL також повідомила, що сама заплатила за транзит російської нафти через Україну. «Взявши на себе зобов’язання по комісії, MOL забезпечила швидке вирішення проблеми. Згідно з обіцянками українців, протягом кількох днів може відновитися поставка нафти», – повідомили в компанії.

Контекст

Транзит російської нафти нафтопроводом «Дружба» через територію України зупинився 4 серпня, повідомила «Транснефть». Російська компанія називає причиною санкції, що унеможливили розрахунки з «Укртранснафтою» за послуги. Газпромбанк, що обслуговує «Транснефть», повідомив, що платіж був повернутий через набуття чинності Регламентом ЄС 2022/1269. Європейські банки вже не вповноважені самостійно ухвалювати рішення про можливість проведення тієї чи іншої операції. 

Напередодні MOL заявила, що веде переговори про те, щоби взяти на себе оплату за транзит російської нафти через Україну.

Росія заробляє на постачанні нафти через Україну близько $6 млрд на рік, підрахував Bloomberg.

Технічно Україна може зупинити транзит, повідомили напередодні в «Укртранснафті». У квітні 2019 року «Укртранснафта» вже зупиняла транзит російської нафти через її забруднення. 

Можливість зупинити постачання будь-якої миті Україна може застосовувати для тиску на Угорщину, вважає радниця міністра енергетики України, ексзаступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль. «На мій погляд, дуже б доречно було, якби з трубопроводом щось сталося», – сказала Зеркаль під час Київського безпекового форуму наприкінці травня. 

За її словами, це рішення в руках уряду й президента. «Чи справді ми хочемо говорити з Орбаном тією мовою, яку він розуміє і яку він нав’язує Євросоюзу, чи ми ще не готові до цього», – зазначила вона.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні