Категорія
Новини
Дата

Угорська MOL готова взяти на себе оплату транзиту російської нафти через Україну

Угорська нафтогазова компанія MOL веде переговори про те, щоби взяти на себе оплату за транзит російської нафти через Україну, повідомили «Інтерфаксу» в компанії. Напередодні російська «Транснефть» заявила про зупинку транзиту.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За інформацією MOL, транзит нафти зупинився на кілька днів через «технічні проблеми банків» при сплаті російською стороною транзитного збору.
  • «Компанія працює над вирішенням ситуації, а також веде переговори про те, щоб взяти на себе комісію», – повідомили в угорській компанії.
  • У MOL також зазначили, що мають запаси нафти на кілька тижнів.

Контекст

Транзит російської нафти нафтопроводом «Дружба» через територію України зупинився 4 серпня, повідомила «Транснефть». Російська компанія називає причиною санкції, що унеможливили розрахунки з «Укртранснафтою» за послуги. Газпромбанк, що обслуговує «Транснефть», повідомив, що платіж був повернутий через набрання чинності Регламенту ЄС 2022/1269. Європейські банки більше не уповноважені самостійно приймати рішення про можливість проведення тієї чи іншої операції. 

Росія заробляє на постачанні нафти через Україну близько $6 млрд на рік, підрахував Bloomberg.

Технічно Україна може зупинити транзит, повідомили раніше в «Укртранснафті». У квітні 2019 року «Укртранснафта» вже зупиняла транзит російської нафти через її забруднення. 

Можливість зупинити постачання будь-якої миті може використовуватись Україною для тиску на Угорщину, вважає радниця міністра енергетики України, ексзаступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль. «На мій погляд, дуже б доречно було, якби з трубопроводом щось сталося», – сказала Зеркаль під час Київського безпекового форуму наприкінці травня. 

За її словами, це рішення в руках уряду й президента. «Чи справді ми хочемо говорити з Орбаном тією мовою, яку він розуміє і яку він нав’язує Євросоюзу, чи ми ще не готові до цього», – зазначала вона.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні