Категорія
Новини
Дата

Росія заявила про зупинку постачання нафти в Європу через територію України

Транзит російської нафти нафтопроводом «Дружба» через територію України зупинено 4 серпня, йдеться в повідомленні «Транснефти». Російська компанія називає причиною санкції, що унеможливили розрахунки з «Укртранснафтою» за послуги транзиту.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • По південній гілці нафтопроводу «Дружба», що проходить територією України, поставки нафти здійснюються у напрямку НПЗ Угорщини, Словаччини та Чехії. Довгостроковий договір між ПАТ «Транснефть» та АТ «Укртранснафта» передбачає 100% передоплати за послуги.
  • Російська компанія заявила, що при здійсненні платежу від 22 липня за транзит нафти територією України у серпні кошти було повернуто на рахунок «Транснефти» 28 липня. 
  • Газпромбанк, що обслуговує «Транснефть», повідомив, що платіж був повернутий через набрання чинності Регламенту ЄС 2022/1269. Європейські банки більше не уповноважені самостійно приймати рішення про можливість проведення тієї чи іншої операції. 
  • «Ситуація ускладнюється тим, що європейські регулятори поки що не сформували єдину позицію щодо алгоритму дій для банків різних юрисдикцій, а також не виробили порядок видачі зазначених дозволів», – йдеться у пресрелізі.
  • Російська компанія заявила, що звернулася до уповноваженого банку для подальшої передачі інформації на адресу європейського регулятора для отримання дозволу на проведення розрахунків за договором з «Укртранснафтою». Також там заявили, що опрацьовують варіанти альтернативного проходження коштів.
  • Питання платежів досі не вирішене, заявила «Транснефть». «Укртранснафта» припинила надання послуг з 4 серпня через відсутність надходження коштів за послуги, наголошує російська компанія.
Росія заявила про зупинку постачання нафти в Європу через територію України /Фото 1

Нафтопровід «Дружба». Інфографіка: Forbes

З обсягу, який Росія постачає до ЄС, третина нафти йде трубопроводом «Дружба». Він у Білорусі ділиться на дві гілки: південну – через Україну до Словаччини, Угорщини, Чехії, та північну – до Польщі та Німеччини.  

Потужність «Дружби» – 66,5 млн т нафти на рік. Пропускна здатність нафтопроводу через Україну – 16,7 млн т нафти на рік; північної гілки – 49,8 млн т. У 2021 році поставки російської нафти через «Дружбу» становили 35,9 млн т, за даними російської «Транснефти».

Україна 2021 року протранзитувала 12,7 млн т російської нафти, за даними держкомпанії «Укртранснафта», яка управляє українською частиною нафтопроводу.

Контекст

Росія заробляє на поставках нафти через Україну близько $6 млрд на рік, підрахував Bloomberg.

Технічно Україна може зупинити транзит, повідомили в «Укртранснафті». У квітні 2019 року «Укртранснафта» вже зупиняла транзит російської нафти через її забруднення. 

Можливість зупинити поставки будь-якої миті може використовуватись Україною для тиску на Угорщину, вважає радниця міністра енергетики України, ексзаступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль. «На мій погляд, дуже б доречно було, якби із трубопроводом щось сталося», – сказала Зеркаль під час Київського безпекового форуму наприкінці травня. 

За її словами, це рішення в руках уряду і президента. «Чи справді ми хочемо говорити з Орбаном тією мовою, яку він розуміє і яку він нав’язує Євросоюзу, чи ми ще не готові до цього», – говорить вона.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні