Категорія
Новини
Дата

Uklon, Uber і Bolt погодилися сплачувати «податок на Google» – Гетманцев

Сервіси таксі Uklon, Uber і Bolt погодилися сплачувати так званий податок на Google. Про це в інтервʼю Forbes сказав голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Оподаткування нерезидентів дуже ускладнене, вважає нардеп. Тому, за його словами, податок на Google базується на здоровому глузді компаній та їхньому свідомому підпорядкуванні податковим нормам країн, у яких вони оперують. 
  • Гетманцев зазначив, що великі компанії на кшталт Google, Facebook, Apple зареєструвалися добровільно і сплачують цей податок. «Бо якщо вони порушуватимуть податкове законодавство, репутаційно втратять більше», – сказав нардеп. 
  • За його словами, податкова бачить, які послуги з електронної комерції є на ринку. Тим, хто не зареєструвався, надсилає листи з пропозицією це зробити. «Наприклад, на пропозиції податкової відгукнулися сервіси таксі Uklon, Uber і Bolt. Вдячний компаніям за свідому позицію», – сказав Гетманцев.
  • Він зазначив, що задоволений надходженнями з цього податку. «Цього року – це майже 8 млрд грн. Потенціал до зростання невеликий – близько 10%», – додав Гетманцев.    

Контекст

У червні 2021-го Верховна Рада ухвалила закон, яким вводиться «податок на Google». Головна новація – зобов’язати іноземних техногігантів сплачувати 20% податку на додану вартість (ПДВ), як і інший зареєстрований в Україні бізнес. Необхідність введення цифрового податку аргументувалася тим, що діяльність корпорацій проводиться без належного оподаткування, а це призводить до втрат держбюджету та створює неконкурентне середовище для резидентів-платників. 

Держбюджет у третьому кварталі 2023 року отримав 2,1 млрд грн завдяки «податку на Google»

За даними Гетманцева, за третій квартал було подано 96 декларацій і задекларовано €26,6 млн та $29,9 млн, або 2,092 млрд грн. У другому кварталі цього року задекларовано до сплати €25,7 млн та $27,7 млн, або 2,054 млрд грн.

Найбільші суми до бюджету України сплатили Google, Apple, Sony, Ebay, Amazon, Meta Platforms і Netflix. OnlyFans за надання послуг на території України з початку року сплатила $944 100.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні