Категорія
Новини
Дата

Україна ввела цифровий податок. Експерти попереджають про здорожчання послуг Google, Netflix та інших

1 хв читання

Верховна Рада України ухвалила закон №4184, яким вводиться ПДВ у розмірі 20% на електронні послуги компаній-нерезидентів, таких як Google, Facebook, Netflix та інших. 

Ключові факти

  • Документ доповнює статтю 208 Податкового кодексу щодо оподаткування послуг нерезидентів, які поставляються на території України нормою про оподаткування електронних послуг. Тепер електронні послуги, які компанії-нерезиденти поставляють фізособам на території України, обкладаються ПДВ (20%).
  • Водночас передбачається звільнення нерезидентів від обовʼязку реєструвати податкові накладні.
  • При цьому з кодексу виключають норму, згідно з якою резиденти при виплаті нерезидентам доходу за виробництво та/або розповсюдження реклами повинні сплачувати податок за ставкою 20% суми таких виплат за власний рахунок. Тобто, українські юрособи та ФОП не повинні платити 20% податку при купівлі електронних послуг у іноземних компаній.
  • Також звільнено від оподаткування ПДВ електронні послуги надання доступу до електронних освітніх (навчальних) ресурсів.
  • Крім того, податок не стосуватиметься сервісів бронювання житла, авто, транспорту тощо, зазначив Forbes.ua експерт аналітичного центру «Інститут законодавчих ідей» Тарас Рябченко. «Наприклад, якщо Airbnb бронюєш квартиру, а реально приїздиш у місто і там уже живеш, то не буде 20%», – каже він.
  • Факт надання електронної послуги буде фіксуватися: за місцем знаходження провайдера, номером телефону, IP-адресою, платіжною адресою, банківськими реквізитами.
  • Електронними послугами вважатимуться завантаження/перегляд онлайн фільмів, книг, журналів та сайтів за підпискою, доступ до ТВ, баз даних, електронних ресурсів, постачання програмного забезпечення, послуги з пошукової, таргетованої та іншої інтернет-реклами.
  • Після вступу закону в силу послуги для громадян України таких технологічних компаній, як Apple, Google, Microsoft, Netflix та інших, із великою долею ймовірності здорожчають на 20%, зазначив Forbes.ua технологічний експерт Сергій Петренко.

Контекст

Необхідність введення цифрового податку аргументується тим, що діяльність корпорацій проводиться без належного оподаткування, а це призводить до втрат держбюджету та створює неконкурентне середовище для резидентів-платників, йдеться в пояснювальній записці до закону. Раніше глава фінансового комітету парламенту і один з авторів документу Данило Гетманцев відзначав, що держбюджет недоотримує лише від рекламних послуг близько 3 млрд грн.

Україна – не перша країна, яка вводить цифровий податок. Так, Франція передбачила податок у розмірі 3% від доходу технологічних компаній, отриманого у Франції. У 2019 році щорічним податком в 7% почала обкладати доходи техгігантів на своїй території Чехія.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні