Категорія
Новини
Дата

Україна ввела цифровий податок. Експерти попереджають про здорожчання послуг Google, Netflix та інших

Верховна Рада України ухвалила закон №4184, яким вводиться ПДВ у розмірі 20% на електронні послуги компаній-нерезидентів, таких як Google, Facebook, Netflix та інших. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Документ доповнює статтю 208 Податкового кодексу щодо оподаткування послуг нерезидентів, які поставляються на території України нормою про оподаткування електронних послуг. Тепер електронні послуги, які компанії-нерезиденти поставляють фізособам на території України, обкладаються ПДВ (20%).
  • Водночас передбачається звільнення нерезидентів від обовʼязку реєструвати податкові накладні.
  • При цьому з кодексу виключають норму, згідно з якою резиденти при виплаті нерезидентам доходу за виробництво та/або розповсюдження реклами повинні сплачувати податок за ставкою 20% суми таких виплат за власний рахунок. Тобто, українські юрособи та ФОП не повинні платити 20% податку при купівлі електронних послуг у іноземних компаній.
  • Також звільнено від оподаткування ПДВ електронні послуги надання доступу до електронних освітніх (навчальних) ресурсів.
  • Крім того, податок не стосуватиметься сервісів бронювання житла, авто, транспорту тощо, зазначив Forbes.ua експерт аналітичного центру «Інститут законодавчих ідей» Тарас Рябченко. «Наприклад, якщо Airbnb бронюєш квартиру, а реально приїздиш у місто і там уже живеш, то не буде 20%», – каже він.
  • Факт надання електронної послуги буде фіксуватися: за місцем знаходження провайдера, номером телефону, IP-адресою, платіжною адресою, банківськими реквізитами.
  • Електронними послугами вважатимуться завантаження/перегляд онлайн фільмів, книг, журналів та сайтів за підпискою, доступ до ТВ, баз даних, електронних ресурсів, постачання програмного забезпечення, послуги з пошукової, таргетованої та іншої інтернет-реклами.
  • Після вступу закону в силу послуги для громадян України таких технологічних компаній, як Apple, Google, Microsoft, Netflix та інших, із великою долею ймовірності здорожчають на 20%, зазначив Forbes.ua технологічний експерт Сергій Петренко.

Контекст

Необхідність введення цифрового податку аргументується тим, що діяльність корпорацій проводиться без належного оподаткування, а це призводить до втрат держбюджету та створює неконкурентне середовище для резидентів-платників, йдеться в пояснювальній записці до закону. Раніше глава фінансового комітету парламенту і один з авторів документу Данило Гетманцев відзначав, що держбюджет недоотримує лише від рекламних послуг близько 3 млрд грн.

Україна – не перша країна, яка вводить цифровий податок. Так, Франція передбачила податок у розмірі 3% від доходу технологічних компаній, отриманого у Франції. У 2019 році щорічним податком в 7% почала обкладати доходи техгігантів на своїй території Чехія.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні