Категорія
Новини
Дата

Україна хоче отримати від Росії щонайменше $300 млрд репарацій – Малюська

1 хв читання

Україна вимагатиме від Росії репарації через війну в розмірі щонайменше $300 млрд. Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська виданням медіагрупи Funke, пише DW

Ключові факти

  • На Генасамблеї ООН Україна збирається домогтися ухвалення резолюції, на якій надалі має базуватися створення міжнародного механізму відшкодування збитків. 
  • «Ми хочемо отримати компенсацію за всі збитки, які Росія завдала Україні своєю агресивною війною», – зазначив Малюська. 
  • Згадана сума відповідає активам Банку Росії у країнах G7, заморожених у рамках санкцій. Малюська вимагає доступу до цих коштів, а також до закордонних активів російських держпідприємств та конфіскованої власності російських олігархів. 
  • Німеччина також має надати інформацію, скільки російських активів розміщено в країні, додав міністр.

Контекст

Сплата традиційних репарацій з боку РФ виглядає малоймовірною, тому Україна буде змушена йти шляхом конфіскації її активів та майна, заявляв раніше премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

9 вересня у Брюсселі Світовий банк оприлюднить свою оцінку збитків, які Україна понесла за перші місяці війни з Росією. 

Незважаючи на те що про український варіант «плану Маршалла» досі багато говорили і в Україні, і за кордоном, саме брюссельська подія має сформувати основу для більш конкретних рішень, ніж було раніше. На ній потенційні донори побачать першу міжнародно визнану суму потреб України. Досі масштаб збитків фігурував у пресі лише зі слів української сторони.

Оцінка Світового банку містить скромніші суми, ніж ті, що два місяці тому під час Ukraine Recovery Conference у Лугано називав український уряд. Якщо урядовий план відновлення розрахований на $750 млрд на 10 років, то Світовий банк пропонуватиме поки що орієнтуватися не більш ніж на $350 млрд загальних збитків.

У таку суму СБ оцінює обсяги потенційної відбудови за принципом «відновлюємо, але краще, ніж було», розповів Forbes представник України у Світовому банку Роман Качур. Поточні потреби відновлення на наступні 36 місяців банк оцінює у $105 млрд, додає він. З цієї суми український уряд визначив найбільш критичними $17 млрд кінця 2023 року, каже Качур.

Після Брюсселя восени уряд очікує на кілька міжнародних зустрічей у США та Німеччині. Докладніше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні