Категорія
Новини
Дата

Україна отримала пʼятий транш МВФ на $2,2 млрд

1 хв читання

До держбюджету України надійшов п’ятий транш обсягом близько $2,2 млрд (1,7 млрд СПЗ) від Міжнародного валютного фонду (МВФ) в рамках чотирирічної програми Механізму розширеного фінансування Extended Fund Facility — EFF. Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів і премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Уряд спрямує перераховану суму на фінансування критичних видатків бюджету, соціальних допомог, зарплат медиків та учителів.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Для отримання чергового траншу Україна виконала важливу домашню роботу та успішно пройшла четвертий перегляд програми. Це сталося вперше у двосторонніх відносинах з МВФ, зазначив Шмигаль.
  • Наступні заходи, які Україна повинна буде вжити до п’ятого перегляду визначено у спільному Меморандумі України та МВФ про економічну та фінансову політику. Зокрема, це продовження структурних реформ, що охоплюють державні фінанси, фінансовий сектор, монетарну та валютно-курсову політику, урядування, боротьбу з корупцією та енергетичний сектор, йдеться у пресрелізі Мінфіну.
  • Таким чином, від початку 2024 року Україна отримала $16 млрд зовнішнього фінансування, з яких $15 млрд надано як кредити і $1 млрд у формі безповоротних грантів.
  • Найбільше коштів від початку 2024 року Україна отримала від ЄС, який надав три кредити на загальну суму $8,5 млрд.
Україна отримала пʼятий транш МВФ на $2,2 млрд /Фото 1

Контекст

МВФ та Україна схвалили угоду про EFF з доступом до фінансування у розмірі $15,4 млрд 31 березня 2023 року.

Програма EFF передбачає виділення траншів Україні за результатами її щоквартальних переглядів. 

До цього Україна вже отримала чотири транші загальним обсягом $5,4 млрд, у тому числі $0,9 млрд у березні. 

28 червня Рада директорів МВФ схвалила четвертий перегляд програми EFF. Загалом у 2024 році програма EFF передбачає $5,3 млрд бюджетної допомоги Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд