Категорія
Новини
Дата

Україна виконала всі структурні маяки МВФ для четвертого перегляду програми EFF – Мінфін

1 хв читання

Україна виконала всі структурні маяки та інші зобовʼязання за програмою розширеного фінансування (EFF) з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Очікується, що місія Фонду для перегляду програми розпочне роботу наприкінці травня у Варшаві. Про це повідомила заступниця міністра фінансів Ольга Зикова на бізнес-форумі «Швидке відновлення України», організованому Люксембурзько-українською торгово-промисловою палатою в Люксембурзі 21 травня, пише «Інтерфакс-Україна».

Після перегляду програми Україна може розраховувати на четвертий транш МВФ, який необхідний для фінансування видатків держбюджету.

Деталі

  • Україна отримала позитивні новини від США, має чітке розуміння плану роботи з ЄС щодо програми Ukraine Facility і відповідних траншів. «Ми можемо говорити про те, що ми в програмі й виконуємо свої зобовʼязання», – сказала Зикова.
  • Під час роботи місії йтиметься також про структурну роботу, щоб надалі залишатися в рамках програми. За словами заступниці міністра, напрацьовуватиметься план роботи до кінця року – пʼятого її перегляду. «Критичних точок немає», – наголосила Зикова.
  • Вона нагадала, що перші місяці цього року за відсутності фінансування ЄС і США, яке частково компенсували Японія і Норвегія, Україна пройшла практично завдяки внутрішнім заходам: податок на надприбуток банків, дострокова сплата дивідендів найбільшими держкомпаніями.

Контекст

МВФ схвалив чотирирічний кредит для України минулого року, вперше надавши кредит країні, яка перебуває у стані війни. Програму скоординовано з ЄС, США та іншими країнами «Великої сімки», які пообіцяли фінансову допомогу, щоб допомогти покрити бюджетний дефіцит Києва.

Востаннє Україна отримала фінансування за програмою 25 березня. Тоді надійшов третій транш на суму $880 млн.

Загалом у рамках програми МВФ EFF до держбюджету України вже надійшли три транші загальним обсягом близько $4,5 млрд. У 2024 році програма передбачає $5,4 млрд бюджетної допомоги Україні.

Водночас за перші три місяці 2024-го Україна виплатила МВФ $855 млн за старими боргами. Тобто майже стільки ж, скільки й отримала. За час дії чотирирічної програми EFF, яка стартувала в березні 2023-го, Україна має отримати від Фонду $15,5 млрд та виплатити $14,9 млрд, свідчать розрахунки Forbes. Чи може Україна розраховувати на реструктуризацію боргу перед МВФ чи хоча б зменшення його суми, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні