Категорія
Новини
Дата

Україна виконала всі структурні маяки МВФ для четвертого перегляду програми EFF – Мінфін

1 хв читання

Україна виконала всі структурні маяки та інші зобовʼязання за програмою розширеного фінансування (EFF) з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Очікується, що місія Фонду для перегляду програми розпочне роботу наприкінці травня у Варшаві. Про це повідомила заступниця міністра фінансів Ольга Зикова на бізнес-форумі «Швидке відновлення України», організованому Люксембурзько-українською торгово-промисловою палатою в Люксембурзі 21 травня, пише «Інтерфакс-Україна».

Після перегляду програми Україна може розраховувати на четвертий транш МВФ, який необхідний для фінансування видатків держбюджету.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Деталі

  • Україна отримала позитивні новини від США, має чітке розуміння плану роботи з ЄС щодо програми Ukraine Facility і відповідних траншів. «Ми можемо говорити про те, що ми в програмі й виконуємо свої зобовʼязання», – сказала Зикова.
  • Під час роботи місії йтиметься також про структурну роботу, щоб надалі залишатися в рамках програми. За словами заступниці міністра, напрацьовуватиметься план роботи до кінця року – пʼятого її перегляду. «Критичних точок немає», – наголосила Зикова.
  • Вона нагадала, що перші місяці цього року за відсутності фінансування ЄС і США, яке частково компенсували Японія і Норвегія, Україна пройшла практично завдяки внутрішнім заходам: податок на надприбуток банків, дострокова сплата дивідендів найбільшими держкомпаніями.

Контекст

МВФ схвалив чотирирічний кредит для України минулого року, вперше надавши кредит країні, яка перебуває у стані війни. Програму скоординовано з ЄС, США та іншими країнами «Великої сімки», які пообіцяли фінансову допомогу, щоб допомогти покрити бюджетний дефіцит Києва.

Востаннє Україна отримала фінансування за програмою 25 березня. Тоді надійшов третій транш на суму $880 млн.

Загалом у рамках програми МВФ EFF до держбюджету України вже надійшли три транші загальним обсягом близько $4,5 млрд. У 2024 році програма передбачає $5,4 млрд бюджетної допомоги Україні.

Водночас за перші три місяці 2024-го Україна виплатила МВФ $855 млн за старими боргами. Тобто майже стільки ж, скільки й отримала. За час дії чотирирічної програми EFF, яка стартувала в березні 2023-го, Україна має отримати від Фонду $15,5 млрд та виплатити $14,9 млрд, свідчать розрахунки Forbes. Чи може Україна розраховувати на реструктуризацію боргу перед МВФ чи хоча б зменшення його суми, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні