Категорія
Гроші
Дата

Цінний кредитор. У найближчі три роки Україна отримає від МВФ майже стільки ж грошей, скільки заплатить за старими боргами. Як так вийшло

Володимир Зеленський, Крісталіна Георгієва, МВФ, кредити, програма МВФ /Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський та директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва. Фото Офіс президента України

Україна вже отримала від МВФ за новою програмою $5,4 млрд. Але уряд повинен платити за старими боргами перед Фондом практично стільки ж. Як вийшло, що кредити МВФ виявилися найдорожчими для України та чому це (поки що) не надто велика проблема?

Черговий транш від Міжнародного валютного фонду на $879 млн – не єдина операція України з МВФ цього року. За перші три місяці 2024-го країна виплатила МВФ $855 млн за старими боргами. Тобто майже стільки ж, скільки й отримала.

За час дії чотирирічної програми EFF, яка стартувала у березні 2023-го, Україна має отримати від Фонду $15,5 млрд та виплатити $14,9 млрд, свідчать розрахунки Forbes.

Уникнути такої ситуації було складно. Україна і без того створила прецедент, оскільки МВФ ще ніколи не розробляв програму для країни, що перебуває у стані повномасштабної війни.

До того ж гроші – не найбільша цінність співпраці з Фондом для уряду, оскільки від цього залежить підтримка інших країн, зазначають опитані Forbes українські фінансові аналітики. Йдеться не лише про США, де зараз виникли істотні затримки, а й про ЄС, Канаду, Японію та інших донорів та кредиторів, від яких Україна сукупно розраховує отримати понад $100 млрд до кінця 2027-го.

Та чи може Україна розраховувати на реструктуризацію боргу перед МВФ чи хоча б зменшення його суми? 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні