Категорія
Новини
Дата

Україна поставила абсолютний рекорд з експорту меду. Цьому сприяє зменшення загибелі бджіл

1 хв читання

Україна збільшила експорт меду 2020 року на 45% порівняно з попереднім роком – до 81 000 тонн. Це є абсолютним рекордом річного обсягу експорту за всю історію незалежності, повідомляє громадська організація Ukrainian Agribusiness Club (UAC).

Ключові факти

  • Основними покупцями українського меду торік стали: Польща (26% обсягу експорту меду з України), Німеччина (19%), США (10%), Бельгія (10%) і Литва (6%).
  • Перелічені країни мають високі стандарти якості, що свідчить про якість українського продукту, зазначає UAC.
  • Експорт меду зріс із $101,8 млн у 2019 році до $139,36 млн за 2020-й, пише Євроінтеграційний портал.
  • 82,5% експорту меду припадає на країни ЄС. Загальна сума експорту до ЄС становить $115,23 млн.
  • На збільшення виробництва меду та, відповідно, зростання експорту меду вплинуло зменшення загибелі бджолосімей, впевнена UAC. Це стало результатом посилення комунікації між агрокомпаніями й пасічниками щодо запобігання використання неякісних добрив, що призводять до загибелі бджіл.

Контекст

Наприкінці січня 2021-го UAC повідомила, що з початку цього року і станом на 25 січня Україна вичерпала виділені на поточний рік квоти на безмитний експорт до Європейського Союзу меду, виноградного та яблучного соків.

Згідно з Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, квота на безмитний експорт українського меду спершу складала 5000 тонн, а з 2020 року зросла до 6000 тонн. Після вичерпання квоти мито складає 17,3%. Тарифні квоти ЄС встановлено загалом для 36 видів українських товарів. Однак українські експортери аграрної продукції доволі швидко їх використовують. Тому Україна давно прагне збільшення цих квот.

За словами виконавчого віцепрезидента Єврокомісії Валдіса Домбровскіса, Угода передбачає можливість перегляду квот через пʼять років після набуття нею чинності, тобто цього року, пише DW.

Важливі цифри

За підсумком 2020 року Україна стала найбільшим постачальником меду в ЄС.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні