Категорія
Новини
Дата

Україна розробляє безпілотну торпеду з дальністю ходу 2000 км

Український оборонно-промисловий комплекс розробляє кілька версій безпілотних торпед, пише Мілітарний. Один з прототипів уже представили на виставці Brave1.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Дальність ходу підводного безпілотника має становити 2000 км. Заявлено, що апарат може перебувати до 3 місяців в режимі очікування. 
  • Апарат здатний ідентифікувати зону глушіння. Автоматичне сканування області відбувається за допомогою 3D-сонару, гідрофону та камери. Це допоможе робити мінні мапи для розмінування.
  • Система наведення використовує GPS або ж працює за допомогою інерціальної системи навігації в умовах відсутності GPS (під водою) чи під час глушіння сигналу.
  • Апарат ідентифікує цілі за допомогою відеокамер і тепловізійних камер та візуально за допомогою нейромережі.
  • Система наведення включає пасивну гідролокацію – ідентифікацію та пеленгування підводних та надводних об’єктів за допомогою системи гідрофонів.
  • Також включені ультразвукові сонари (активна гідролокація) на близькій відстані. Пеленгування та ідентифікація за розміром об’єктів.
  • Загалом розробляються три версії: TLK 1000 (4–12 м); TLK 400 (4–6 м); TLK 150 (2,5 м). 
  • TLK 150 буде оснащений електродвигуном, матиме 100 км ходу та здатність нести до 20–50 кг вибухівки. TLK 400 отримає 500 кг вибухівки та дальність ходу 1200 км. А 4–12-метровий TLK 1000 із дальністю ходу 2000 км зможе нести до 5000 кг вибухівки.
Україна розробляє безпілотну торпеду з дальністю ходу 2000 км /Фото 1
Україна розробляє безпілотну торпеду з дальністю ходу 2000 км /Фото 2

Прототив безпілотної торпети. Фото: Мілітарний

Контекст

В Україні будують флот морських безпілотних апаратів, який має захистити акваторії українських морів та не давати активно працювати російським бойовим кораблям. У березні волонтери показали нову версію українського військового морського безпілотника. 

Безпілотні надводні апарати багатопрофільного призначення – унікальна українська розробка. Дрони можуть брати участь у дальній розвідці, спостереженні за береговою активністю, супроводі та підтримці традиційного флоту, конвоюванні торгових суден, коригуванні ракетних уражень та артилерії, захищати українські пункти базування та протидіяти десантним операціям.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні