Міноборони уклало контракти з 16 українськими виробниками дронів. Цьогоріч на БПЛА спрямують близько 20 млрд грн /пресслужба Мінцифри
Категорія
Новини
Дата

Міноборони уклало контракти з 16 українськими виробниками дронів. Цьогоріч на БПЛА спрямують близько 20 млрд грн

пресслужба Мінцифри

Міністерство оборони вже уклало 16 державних контрактів із українськими виробниками безпілотників, на закупівлю дронів планується спрямувати близько 20 млрд грн, повідомив міністр оборони Олексій Резніков. За його словами, розвиток і підтримка українського ринку БПЛА є одним із ключових напрямків відомства. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Резніков повідомив, що Міноборони отримало заявки від українських виробників на 75 БПЛА різних типів.
  • «Після консультацій з Генеральним Штабом ЗСУ та після випробувань Міноборони вже уклало 16 держконтрактів із українськими виробниками БПЛА», – зазначив міністр.
  • За його словами, у 2023 році закупівлі БПЛА для ЗСУ будуть збільшені, на цей сегмент планують спрямувати близько 20 млрд грн.
  • «Це лише початок. Адже мова йде не тільки про потреби аеророзвідки. Ми говоримо про розвиток ринку дронів широкого спектру застосування – повітря-земля-вода. Це і про коригування артилерії, і про нанесення ураження ворогу (ударні дрони), і про доставку б/к, евакуацію поранених тощо», – додав він.

Контекст

Після початку війни в Україні більшість армій почали переглядати принципи тактичної розвідки за допомогою БПЛА. Досвід показав, що немає сенсу інвестувати мільйони доларів у дорогі та лімітовані безпілотники. Хоча саме так робили армії НАТО. Для війни треба багато дешевих дронів, які виготовлятимуться серійно й швидко. 

В Україні роль дешевих простих дронів виконують комерційні коптери, що мають якісну камеру та управління. Зараз ЗСУ використовують потужні дрони українського виробництва з двома барабанами й дрони, здатні скидати важкі міни та вибухові засоби. Вартість таких систем може наближатися до вартості традиційного міномета – $20 000–50 000. Але вони мають значно кращі характеристики. Єдиний недолік – вразливість до засобів радіоелектронної боротьби.  Нещодавно «Укроборонпром» лише анонсував завершення розробки вітчизняного дрона дальністю 1000 км і вагою заряду до 75 кг. Про масштабне серійне виробництво поки що не йдеться.

Україна закупила близько 1400 безпілотників, переважно для розвідки, і планує розробити бойові моделі, що можуть атакувати дрони, які Росія використала під час вторгнення в країну, повідомив у грудні міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

27 січня Міноборони повідомило, що в межах проєкту «Армія дронів» в Україні почали формувати ударні роти безпілотників. Вже відібрано найпрофесійніших військовослужбовців, які очолять ударні роти. Кожна рота отримає дрони та боєприпаси, Starlink й інше необхідне обладнання, щоб долати ворога у гарячих точках.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні