Україна розробляє ППО та системи, аналогічні HIMARS – WP /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна розробляє ППО та системи, аналогічні HIMARS – WP

Getty Images

В Україні розробляються системи протиповітряної оборони та аналог американської високомобільної артилерійської ракетної системи (HIMARS), пише The Washington Post з посиланням на українських чиновників.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними видання, міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін заявив минулого місяця, що Україна розгорнула ракету місцевого виробництва із дальністю дії понад 400 миль (644 км). 
  • «За словами офіційних осіб, також розробляються системи протиповітряної оборони та високоточні системи, аналогічні американській High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS)», – пише WP.
  • Проте, високотехнологічні системи, які потрібні Україні для відбиття російських атак, ще далекі від виробництва в Україні. 
  • «Щоб освоїти таке виробництво, збудувати таке виробництво, мають пройти десятиліття», – сказав директор Національної асоціації української оборонної промисловості Максим Поливʼяний.
  • Загалом наразі місцевого виробництва недостатньо, щоб компенсувати втрату міжнародної підтримки, особливо зброї із США. 
  • Водночас за деякими важливими товарами, такими як дрони, які змінили хід війни, Україна вже виробляє 90% того, що їй потрібно, заявляв Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.
  • Україна також виробляє власні міномети та артилерійські снаряди радянського зразка калібру 122-мм та 152-мм.
  • Українські оборонні компанії також намагаються задовольнити гостру потребу військових, виробляючи власні 155-мм снаряди стандарту НАТО, які необхідні для артилерійських систем, які постачають західні партнери України.
  • Цих снарядів на фронті катастрофічно не вистачає, але представник «Укроборонпрому» заявив, що виробництво розпочнеться не раніше ніж у «другу половину цього року». 

Контекст

Торік українські зброярі трикратно наростили виробництво – до $3 млрд. Чинні спроможності сектора вшестеро більші за бюджет на закупівлю зброї, розповідав міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін у грудні.

Серед 500 оборонних компаній, які працюють на цьому ринку, 80% – приватні. На початку повномасштабного вторгнення приватні компанії займали 20% сектора, пояснював Камишін. 

Однак левова частка українських приватних ВПК-компаній не мають кредитної історії, власних активів, які могли б бути заставою, та заздалегідь підписаних контрактів з замовником на постачання продукції, через що банківський сектор здебільшого відмовляє їм у кредитуванні. 

Уже до кінця березня КМУ може запустити два нових механізми підтримки українських виробників військово-промислового комплексу, йдеться в матеріалі Forbes Ukraine. Претендувати на фіндопомогу зможуть як існуючі компанії, так і стартапи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні