Категорія
Світ
Дата

Taurus розбрату. Чому категоричність заяв Олафа Шольца про ненадання Україні німецьких ракет грає на руку Путіну та проти Європи? Розбір Politico

Олаф Шольц, канцлер Німеччини /Getty Images

Олаф Шольц, канцлер Німеччини Фото Getty Images

Вже не один місяць канцлера Німеччини Олафа Шольца бомбардують закликами надати Україні далекобійні ракети Taurus для ефективнішого знищення складів зброї та інших військових об'єктів армії РФ. Але німецький лідер поки залишається глухим до всіх умовлянь й аргументів. Politico розібрав розмову високопоставлених німецьких військових, яку російська розвідка злила у свої ЗМІ, та визначив головні причини, чому досі у ЗСУ немає і найближчим часом навряд чи будуть високоточні німецькі ракети. Forbes переказує головне з матеріалу.

1 березня російська пропагандистська мережа RT оприлюднила запис розмови військових чиновників Німеччини, серед яких був й очільник Повітряних сил Інго Герхартц. Їхня дискусія (відбулася 19 лютого) оберталася навколо питання постачання Україні далекобійних і високоточних ракет Taurus.

Причини відмови

Politico визначило дві основні причини, чому Олаф Шольц відмовляє Україні у таких потрібних ракетах. Крім того, журнал пропонує контраргументи, які вказують на те, що ці причини не надто обґрунтовані.

Німецькі військові в Україні

За кілька днів до оприлюднення запису Шольц категорично заявив, що Taurus не можна надавати Києву. В іншому випадку, німецьких спеціалістів треба буде відправити в Україну, щоб навчити українців наводити ці ракети. А «це може призвести до опосередкованого залучення у війну» Німеччини.

Тобто, зауважує Politico, Шольц достатньо непрозоро натякнув на те, що Франція і Велика Британія, які надали Києву власні аналоги далекобійних керованих ракет, відправляли своїх військових в Україну.

Антон Гофрайтер, німецький депутат від «зелених», публічно заявив, що Шольц «очевидно каже неправду». Як доказ він наводить 260 одиниць ракет Taurus, які Німеччина надіслала Південній Кореї без будь-якого супроводу на місці від німецьких військових. Гофрайтер називає іншу причину відмови канцлера.

Недовіра до України

Шольц разом з однопартійцями – соціал-демократами дуже непокояться тим, що Київ може використовувати Taurus для атак по Москві. Дальність ураження цих ракет до 500 км.

Прихильники постачання Taurus Україні вказують, що Київ жодного разу не порушував умови, які країни-донори висували для надання свого озброєння. Крім того, Politico зауважує, що Німеччина вже відправила українським силам військового обладнання і допомоги на майже €30 млрд. Тому логіка цього аргументу канцлера достатньо сумнівна.

Не зовсім секретна розмова

Того лютневого дня німецькі офіцери зібралися обговорити аргументи, які могли б допомогти міністру оборони Німеччини Борису Пісторіусу переконати Шольца змінити його думку щодо постачання Україні Taurus. Насправді вони не можуть до кінця збагнути категоричність канцлера у цьому питанні, про що й казали під час розмови.

Один із ключових аргументів полягає у тому, що Британія і Франція більше не хочуть надсилати Україні свої керовані далекобійні ракети, поки Німеччина не зробить того ж. Ці снаряди не вирішать хід війни, але будуть суттєвою допомогою українським військовим. 

Німці навіть поговорили про можливість використання Taurus для знищення стратегічних обʼєктів росіян, як от Керченський міст. Згідно із розрахунками повітряних сил Німеччини, щоб міст остаточно впав знадобиться 10–20 одиниць Taurus. 

Щоб уникнути перебування німецьких військ в Україні, учасники розмови пропонують використати як посередника військового підрядника-виробника ракет. Він буде передавати дані для наведення, їздячи в Україну через Польщу автівкою, коли буде потрібно.

Не дезінформація 

Випадок із витоком цієї розмови особливий тим, пише Politico, що росіяни не зманіпулювали жодним словом німецьких військових, а просто виклали інформацію без цензури. Цей запис демонструє фрустрацію і нерозуміння офіцерів Німеччини того, що змушує їхнього канцлера бути таким непохитним у своїй позиції по Taurus. Тобто незгоду навіть вигадувати не треба – вистачить просто її підсвітити.

Німецька опозиція вже натякнула на те, що хоче розпочати розслідування щодо справжніх причин категоричності Шольца, але це навряд допоможе Україні у короткостроковій перспективі, адже такі справи затягуються на тижні, якщо не місяці.

«Шольц стає все більшим ризиком для безпеки Європи», – сказав Родерік Кісеветтер, депутат від християнської демократичної партії, який очолює комітет із міжнародних відносин у Бундестазі.

«Канцлер я, і я так вирішив», – сказав Шольц у понеділок, показавши, що виток секретної розмови не змінив його думку.

Для Путіна, каже видання, це вдало виконана місія. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні