Категорія
Новини
Дата

Доступні кредити та держгарантії. Уряд готує програми фінпідтримки українських виробників зброї

Уряд готує програми фінпідтримки українських виробників зброї. Хто зможе претендувати? /Getty Images

Уряд готує програми фінпідтримки українських виробників зброї. Хто зможе претендувати? Фото Getty Images

Вже до кінця березня КМУ може запустити два нових механізми підтримки українських виробників військово-промислового комплексу, йдеться в матеріалі Forbes Ukraine. Претендувати на фіндопомогу зможуть як існуючі компанії, так і стартапи.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Постанову про нові механізми підтримки виробників сектору українського ВПК уряд може ухвалити вже до кінця березня, розповіла Forbes Анна Гвоздяр, заступниця міністра з питань стратегічних галузей промисловості України. 
  • За її словами, до запровадження готують дві програми підтримки: 
  1. Для виробників, що вже працюють на ринку — механізм гарантування кредитів для приватних виробників державою за прикладом чинної програми портфельних гарантій;
  2. Для стартапів — надання компенсації відсоткової ставки по кредиту за прикладом існуючої програми «Доступні кредити 5-7-9%».
  • «Ми дуже зацікавлені, щоб якнайбільше грошей витрачати в Україні та якомога менше – на імпорт товарів з-за кордону», – пояснила Гвоздяр.
  • З виробниками ВПК на початку дії програми зможуть працювати два державні банки – «Ощадбанк» та «Укрексімбанк», повідомила заступниця міністра з питань стратегічних галузей промисловості України. Згодом до програми зможе приєднатися приватний банківський сектор, розраховують в уряді. 
  • Більше інформації щодо відсоткових ставок, сум та умов програм, в Мінстратегпромі не надали. Поки що механізми обговорюють в КМУ, там багато стейкхолдерів, пояснила Гвоздяр. 
  • Але в уряді розуміють, що проблема нагальна, й нові інструменти для фінансування пришвидшать розвиток сектора та гарантуватимуть безперебійне постачання озброєння для ЗСУ, додала вона. 

Контекст

Торік українські зброярі трикратно наростили виробництво – до $3 млрд. Чинні спроможності сектора вшестеро більші за бюджет на закупівлю зброї, розповідав міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін у грудні.

Серед 500 оборонних компаній, які працюють на цьому ринку, 80% – приватні. На початку повномасштабного вторгнення приватні компанії займали 20% сектора, пояснював Камишін. 

Однак левова частка українських приватних ВПК-компаній не мають кредитної історії, власних активів, які могли б бути заставою, та заздалегідь підписаних контрактів з замовником на постачання продукції, через що банківський сектор здебільшого відмовляє їм у кредитуванні. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні