Категорія
Новини
Дата

Україна та Молдова продовжили «транспортний безвіз» до кінця 2025 року

Україна та Молдова погодили продовження угоди про лібералізацію вантажних перевезень між країнами до кінця 2025 року – так званий «транспортний безвіз». Про це повідомила пресслужба Мінінфраструктури.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Угода передбачає можливість виконувати двосторонні та транзитні перевезення автомобільним транспортом без спеціальних дозволів. 
  • Протокол із рішенням продовжити дію лібералізації був підписаний сторонами 13-14 вересня.
  • Транспортний безвіз із Молдовою – один із інструментів налагодження та нарощення експортних можливостей, зазначив віце-премʼєр Олександр Кубраков. 
  • Він також повідомив, що Мінінфраструктури окремо працює над верифікацією всіх автобусних маршрутів між країнами та спрощенням процедури їх відкриття перевізниками. 
  • «Підтвердили 95 маршрутів, ще у 34 знайшли невідповідності з молдавськими колегами. Проінформуємо цих перевізників про необхідність надати оригінали дозволів для підтвердження маршрутів», – додав заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач.

Контекст 

Попередня угода про лібералізацію вантажних перевезень була підписана у серпні 2022 року чинністю до кінця цього року та передбачена можливість продовження за згодою сторін.

У червні минулого року ЄС та Україна підписали Угоду про лібералізацію автомобільних перевезень, яка передбачає виконання двосторонніх і транзитних перевезень без дозволів. Йдеться про можливість виконувати бездозвільні перевезення до 27 країн ЄС.

Наприкінці серпня Україна погодила «транспортний безвіз» з Норвегією. Йдеться про можливість виконувати вантажні перевезення без дозволів для вантажівок стандарту Євро-5 та вище. 

Загалом українські перевізники мають спрощені умови вантажних перевезень до 35 країн Європи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні