Категорія
Новини
Дата

Україна та Норвегія домовилися про «транспортний безвіз»

Мінінфраструктури України підписало протокол із Міністерством транспорту Норвегії про «транспортний безвіз», який дасть змогу виконувати вантажні перевезення без дозволів. Про це повідомила пресслужба міністерства. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Транспортний безвіз» розповсюджуватиметься на вантажівки стандарту Євро-5 та вище.
  • Спрощений режим починає діяти з 1 вересня й стосуватиметься як двосторонніх, так і транзитних перевезень.
  • «Раніше українські перевізники вантажів, незалежно від класу екологічності транспортних засобів, могли їздити до Норвегії лише за наявності дозволу […] Лібералізація вантажних перевезень діятиме щонайменше до 30 червня 2024 року», – наголосив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.
  • Щоб скористатися «безвізом», у перевізника має бути сертифікат, що підтверджує клас екологічності вантажівки.
  • Водночас для транспортних засобів нижчого класу екологічності також залишається можливість виконувати перевезення. Під час засідання українсько-норвезької Змішаної комісії вдалося домовитися про дозволи на наступний рік, зазначається у повідомленні.
  • Українські перевізники зможуть отримати 250 універсальних дозволів та 50 – з/до третіх країн.

Контекст

До війни Україна експортувала понад 70% товарів морем. 2021 року через порти експортовано 160 млн т вантажів на $47 млрд із загального експорту в $68 млрд. Решта товарів експортувалися залізницею, автомобільним транспортом і літаками. Через залізницю йшли крихти, всього 11%. Зараз майже всі порти припинили роботу. Блокування морів екстрадувало з портів Одеси та Миколаєва найпопулярніший український експорт – зерно та метали.

У червні минулого року ЄС та Україна підписали Угоду про лібералізацію автомобільних перевезень, яка передбачає виконання двосторонніх і транзитних перевезень без дозволів. Йдеться про можливість виконувати бездозвільні перевезення до 27 країн ЄС.

Крім того, угодою передбачаються заходи зі спрощення визнання водійських документів. Відтепер Україна та ЄС звільняють власників посвідчень водіїв, виданих однією зі сторін, від вимоги мати міжнародне посвідчення водія, повідомила пресслужба Мінінфраструктури.

У червні цього року Україна домовилася про «транспортний безвіз» з Північною Македонією. Також вдалося погодити квоту дозволів на міжнародні вантажні перевезення на 2024 рік з Азербайджаном.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні