Категорія
Новини
Дата

Між Камеруном і Намібією. Україна втратила 13 позицій у рейтингу найщасливіших країн світу 2024 року

ООН до Міжнародного дня щастя, який відзначають 20 березня, опублікувала рейтинг найщасливіших країн світу. 2024 року його всьоме поспіль очолила Фінляндія. Україна опустилася з 92-го на 105-е місце у списку із 143 країн.

Ключові факти

  • У десятці найщасливіших країн – Данія, Ісландія, Швеція, Ізраїль, Нідерланди, Норвегія, Люксембург, Швейцарія та Австралія.
  • Україна посіла 105-у сходинку, опустившись на 13 позицій в порівнянні з минулим роком (92).
Між Камеруном і Намібією. Україна втратила 13 позицій у рейтингу найщасливіших країн світу 2024 року /Фото 1
  • США зайняли 23 місце (15). Примітно, що Сполучені Штати випали з першої двадцятки вперше з моменту публікації звіту в 2012 році через значне падіння добробуту американців віком до 30 років. Росія опустилася на дві позиції (72).
  • На останньому місці – Афганістан. У пʼятірці найнещасливіших також Ліван, Лесото, Сьєрра-Леоне і Конго.
  • Цьогоріч у звіті вперше подано окремі рейтинги за віковими групами, які в багатьох випадках кардинально відрізняються від загального рейтингу. Наприклад, Литва очолює список дітей та молоді до 30 років, тоді як Данія – найщасливіша нація у світі для тих, кому 60+.
  • Якщо порівнювати покоління, то ті, хто народився до 1965 року, в середньому щасливіші, ніж ті, хто народився після 1980 року. Серед міленіалів оцінка власного життя падає з кожним роком, тоді як серед бумерів рівень задоволеності життям зростає з віком.
  • Результати також показують, що з 2019 року добробут підлітків у віці від 15 до 24 років впав у Північній Америці, Західній Європі, на Близькому Сході, у Північній Африці та Південній Азії, але в решті світу він зріс. 
  • В Україні найщасливішими виявилася молодь до 30 років. За цим показником Україна зайняла 82-е місце. Найнещасливіші – українці, кому за 60 (115). 
Між Камеруном і Намібією. Україна втратила 13 позицій у рейтингу найщасливіших країн світу 2024 року /Фото 2

Контекст

ООН публікує Всесвітню доповідь про щастя з 2012 року. При формуванні рейтингу враховуються показники ВВП на душу населення, тривалість життя в країні, дані про соціальну підтримку громадян та дотримання їх громадянських свобод, а також рівень корупції в країні.

Рейтинг базується на середній трирічній оцінці якості життя кожної групи населення. Людей просили оцінити, наскільки вони задоволені життям за 10-бальною шкалою. 

Звіт про щастя у світі створений Інститутом Ґеллапа, Оксфордським дослідницьким центром добробуту, Мережей рішень для сталого розвитку ООН та редакційною колегією WHR. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні