Категорія
Новини
Дата

Україна за тиждень повністю розрахується з МВФ за програмою stand-by 2018 року

Україна за тиждень повністю розрахується перед Міжнародним валютним фондом (МВФ) за програмою stand-by 2018 року, виплативши еквівалент $166 млн за поточним курсом. На це звернув увагу економіст Олексій Блінов.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Виплата буде здійснена виключно за рахунок золото-валютних резервів (ЗВР), без обтяження державних фінансів, зазначив економіст. 
  • На початок 2024 року борг України перед МВФ становитиме $11,85 млрд
  • Ефективна ставка для цього боргу наразі становить 7% річних.
  • Блінов також назвав ще одну визначну віху: перекладення боргового тягаря перед МВФ на державний бюджет. Якщо старі програми фінансувалися переважно ЗВР, то починаючи з пандемії 2020-го гроші від МВФ брав виключно Мінфін, пояснив експерт. 
  • У 2023 році загальна сума повернення кредитів МВФ становила $2,6 млрд і розподілялася між НБУ та Мінфіном як 64:36. У 2024-му належні до сплати $2,4 млрд розподілятимуться вже як 40:60. І надалі частка Мінфіну у виплатах буде тільки зростати, зазначив економіст.
Україна за тиждень повністю розрахується з МВФ за програмою stand-by 2018 року /Фото 1

Контекст

Наприкінці 2018 року Рада директорів МВФ схвалила програму підтримки економічної політики (stand-by arrangement, SBA) на суму $3,9 млрд і перший кредитний транш на $1,4 млрд. Його отримання дало Україні можливість залучити іншу міжнародну фінансову підтримку. 18 грудня 2018 року Україна отримала фінансову гарантію на суму $750 млн від Світового банку, за якою 27 грудня залучила кредит у розмірі €349,3 млн, наданий Deutsche Bank. 

З початку співробітництва в середині 1990-х Україна та МВФ уклали кредитних угод на понад $70 млрд. За останні 20 років країна не змогла виконати жодної з шести програм Фонду. Загалом із цієї суми українські уряди різних років отримали лише половину.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні