Категорія
Новини
Дата

Україна отримає від МВФ черговий транш на $900 млн

Рада директорів Міжнародного валютного фонду погодила другий перегляд програми розширеного фінансування (EFF) для України. Це означає виділення траншу у близько $900 млн, повідомив заступник виконавчого директора від України у МВФ Владислав Рашкован.  

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Отримані кошти підуть на покриття дефіциту держбюджету України на 2023 рік. 
  • «Тепер будемо працювати над підготовкою до третього перегляду навесні», – зазначив Рашкован.
  • «Ми дуже тісно співпрацювали з економічною командою України в останні тижні, й сьогодні ми завершили другий перегляд нашої програми», – заявила директор-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва на спільный пресконференції з президентом Володимиром Зеленським. Також вона відзначила «винятково сильні показники» української економіки, попри війну, яка досі триває.
  • Це останній транш МВФ цього року. Наступного Україна має отримати від Фонду $5,4 млрд в разі виконання умов програми.

Контекст 

31 березня рада виконавчих директорів МВФ затвердила чотирирічну програму розширеного фінансування (The Extended Fund Facility) обсягом $15,6 млрд. Програма входить до загального пакета підтримки України міжнародними партнерами на суму $115 млрд. 

Та наприкінці 2023 року Україна постала перед ризиком неотримання частини допомоги з цього пакета. Зокрема, політичні суперечки у США гальмують виділення $11 млрд допомоги у 2024-му. Ненадходження американських грошей, які закладені в програму з МВФ, може поставити під сумнів і всю програму з Фондом, зазначали українські посадовці.

Досі Україна переважно вчасно виконує зобовʼязання перед МВФ. Серед останніх умов, що виконала Україна – повернення податкових перевірок, затвердження складу наглядової ради Оператора ГТС та затвердження довічного статусу політично значущої особи.

Ключова мета програми з МВФ – підтримання фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності в умовах надзвичайно високого рівня невизначеності, відновлення боргової стійкості в перспективі як за базовим, так і за песимістичним сценаріями.

Програма спрямована на просування реформ і зміцнення інституцій для стимулювання сталого довгострокового економічного зростання на тлі післявоєнної відбудови та набуття Україною членства в ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні