Категорія
Новини
Дата

Українка Марина В’язовська стала другою жінкою-лауреаткою медалі Філдса в історії. Це аналог Нобелівської премії для математиків

Киянка Марина В’язовська стала однією з чотирьох лауреатів математичної премії Філдса, яку вручили 5 липня 2022-го під час Міжнародного конгресу математиків у Гельсінкі, повідомляє The Washington Post.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • В’язовська отримала нагороду за роботу над найщільнішим упакуванням ідентичних сфер у восьми вимірах. Це продолвження її багаторічної теми досліджень, за яку в 2016 та 2017 році вона вже отримувала інші престижні нагороди – премію Салема та SASTRA Ramanujan Prize.
  • Окрім В’язовської цьогоріч нагороду отримали Гюго Думініль-Копен з Женевського університету, Джун Ху з Університету Прінстона та Джеймс Мейнард з Оксфордського університету.
  • Церемонія мала відбутися на Міжнародному математичному конгресі математиків у російському Санкт-Петербурзі. Однак через російську агресію проти України її перенесли до Гельсінкі.

Контекст

Медаль Філдса – одна з найпрестижніших нагород для математиків, яку часто називають математичною Нобелівською премією. Її присуджують раз на чотири роки вченим молодшим 40 років.

В’язовська стала другою жінкою за 86 років, що отримала цю нагороду, пише Quanta Magazine. Першою у 2014 році медаллю Філдса нагородили Марʼям Мірзахані зі Стандфордського університету.

Наразі В’язовська працює на кафедрі теорії чисел у Швейцарському федеральному технологічному інституті Лозанни. Народжена у Києві вчена не вперше стає лауреаткою престижних математичних премій. У 2017-му вона отримала щорічну нагороду SASTRA Ramanujan Prize, роком раніше – премію Салема.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні