Категорія
Новини
Дата

Українським морякам дозволили виїзд за кордон – постанова уряду

Уряд України надав можливість виїзду морякам – чоловікам віком від 18 до 60 років – для навчання та роботи за кордоном під час дії воєнного стану. Відповідна постанова № 992 датована 2 вересня.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Постановою визначено за якими документами та на який термін моряки можуть виїхати з України, а також які органи видають ці документи.
  • Окремі вимоги визначено зокрема для таких категорій: курсантів, для проходження практичної підготовки на судні під українським або іноземним прапором; осіб, які прямують для роботи на суднах у складі екіпажів суден, що здійснюють рейси до/з морських портів України; інших осіб, які прямують для роботи на морських суднах, суднах внутрішнього плавання у складі екіпажів таких суден.
  • Моряки можуть скористатися дозволом, якщо вони здобули відповідну освіту та кваліфікацію до 24 лютого 2022 року, або ж завершили навчання у період воєнного стану. 
  • Моряки матимуть можливість перетинати кордон виключно за погодженням територіального центру комплектування.
  • «Україна – один зі світових лідерів за кількістю висококваліфікованих моряків. У світовому торговельному мореплавстві працює більш ніж 100 000 українців. Тож таке рішення дозволить забезпечити роботою тисячі моряків та збільшити надходження до бюджету», – прокоментував рішення Кабміну прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Контекст

Після початку великої війни кордони для моряків закрилися, тож з кінця лютого вони не могли дістатися до своїх суден і рушити в рейси.

За словами голови Української спілки моряків Кристини Король, в Україні нема власного торговельного флоту, тому моряки вимушені шукати роботу за кордоном, писав gmk.center. Як наслідок, деякі з них ідуть на злочин і перетинають кордон нелегально. «Схеми найрізноманітніші, з цінником від $3000 до $10 000 залежно від «надійності», – розповідає один з моряків. За даними Держприкордонслужби, станом на 1 серпня під час спроб нелегально перетнути кордон були затримані 2400 військовозобовʼязаних.

За даними UNCTAD, у 2021 році Україна посіла шосте місце у світі за кількістю працюючих моряків (4,04%). РФ – друге (10,47%).

Враховуючи логістичну катастрофу, яка насувається на Росію у звʼязку з санкціями проти її портів, терміналів та суден, а також у цілому токсичністю країни, варто очікувати значного зменшення кількості російських моряків, які працюють на іноземних судах. І місця, що звільнилися, могли б з легкістю зайняти українці. Якщо зможуть виїхати з країни.

Найближчими сусідами за списком є азійські країни: Філіппіни (1-ше місце), Індонезія (3-тє місце), Китай (4-те місце), Індія (5-те місце). Громадяни з цих швидкорослих і густонаселених держав моментально займають робочі місця, що звільнилися. Повернути їх після війни буде неможливо.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні