Категорія
Новини
Дата

Українським олімпійцям виплатять майже $1,9 млн. Кожен медаліст отримає більше за своїх колег у США

За результатами Олімпійських ігор в Токіо українські спортсмени вибороли 19 медалей. Держава їм виплатить преміальні на загальну суму $1,84 млн.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За виграні призові місця і медалі на ХХХІІ Олімпійських іграх українські спортсмени цьогоріч отримають від держави грошову винагороду: за олімпійське золото – $125 000, за срібло – $80 000, за бронзу – $55 000, повідомляє Міністерство молоді та спорту.
  • Виграти золото зміг лише Жан Беленюк у греко-римській боротьбі (вага – до 87 кг). По $135 000 отримає плавець Михайло Романчук та каноїстка Людмила Лузан, які здобули у Токіо по дві медалі – срібло та бронзу.
  • Анастасія Савчук та Марта Фєдіна здобули по дві бронзові нагороди – у дуеті та в команді артистичного плавання. Вони отримають по $110 000.
  • По одній срібній медалі здобули борець Парвіз Насібов, каратистка Анжеліка Терлюга, каноїстка Анастасія Четверикова, боксер Олександр Хижняк і велосипедистка Олена Старикова. Таким чином, вони отримають по $80 000.
  • Бронзу здобули: Дарʼя Білодід (дзюдо), Ігор Рейзлін (фехтування на шпагах), Олена Костевич та Олег Омельчук (кульова стрільба), Еліна Світоліна (теніс), Алла Черкасова (боротьба), Ірина Коляденко (боротьба), Станіслав Горуна (карате), Ярослава Магучіх (стрибки у висоту), а також Владислава та Марина Алексіїви, Катерина Резнік, Ксенія Сидоренко, Аліна Шинкаренко, Єлизавета Яхно – у складі збірної синхроністок. Відповідно всі вони мають отримати $55 000.
  • Виплати профінансують з державного бюджету. Загалом на підготовку, участь та відзначення українських спортсменів у літніх Олімпійських, Паралімпійських іграх у 2021 році в державному бюджеті передбачено 1,3 млрд грн. 

Контекст

Українські олімпійці покращили результат попередньої Олімпіади-2016 за загальною кількістю медалей. Цьогоріч у скарбничці України налічується 19 медалей: одне золото, шість срібних, 12 бронзових нагород. Для порівняння, на Олімпійських іграх у Ріо-2016 було здобуто 11 медалей, з яких – два золота, пʼять срібних медалей, чотири бронзи.

За здобуття медалей на Олімпіаді деякі країни – Британія, Нова Зеландія, Норвегія і Швеція – не платять ані копійки. В той же час багато інших країн це робить. Наприклад, у США пообіцяли спортсменам: $37 500 за золото, $22 500 за срібло і $15 000 за бронзу. В підсумку США роздасть $7,84 млн своїм спортсменам.

В той же час Сингапур готовий віддати золотим медалістам приблизно $738 000, а Малайзія пропонує одноразову виплату $237 000 плюс довічні щомісячні виплати. Але ці країни зазвичай виграють небагато медалей, якщо взагалі виграють, тому їм не доводиться занадто багато витрачати. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні