Категорія
Новини
Дата

Український бізнес російського олігарха Гуцерієва знову переписали на іншу особу – State Watch

Новим власником українського бізнесу російського олігарха Михайла Гуцерієва став громадянин Туреччини Доган Месут. Логістичні склади на 80 000 кв м поблизу Києва перереєстрували на турецького бізнесмена 12 грудня, після виходу розслідування журналістки Trap Aggressor Інни Попович, зазначає State Watch.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Йдеться про українську компанію «МЛП-Чайка». 25 серпня 2022 року в рамках кримінального провадження Печерський районний суд наклав арешт на 80 000 кв м логістичних приміщень поблизу Києва, які належать цьому підприємству. 
  • У своєму клопотанні прокурор зазначив, що ці компанії фактично до сьогодні підконтрольні громадянину РФ Михайлу Гуцерієву. Але менше ніж за місяць арешт скасували, зазначає State Watch.
  • За даними слідства компанія «МЛП-Чайка» входить до структури російських підприємств «Міжнародне логістичне партнерство». «МЛП» своєю чергою входить до бізнес-групи «Сафмар», що безпосередньо належить Гуцерієву.
  • За кілька років до арешту майно було вперше переписане на іншу особу. Правозахисник компанії «МЛП-Чайка» стверджував, що власницею підприємства є громадянка України Вікторія Кущ, яка має численні подяки від ЗСУ, ТРО та Нацполіції, а кошти від діяльності підприємства використовуються для непорушності конституційного ладу, державної влади та меж території України. 
  • На думку адвоката, арешт накладено необґрунтовано, а розгляд клопотання про арешт відбувся без виклику власника до суду. Ці аргументи стали достатньою підставою, щоб суддя задовольнив його прохання.
  • Журналісти Trap Aggressor довели, що Вікторія Кущ, яка була бенефіціаркою компанії «МЛП-Чайка» з 2014-го року проживає в РФ і пов’язана з Гуцерієвим. 
  • Після виходу розслідування в реєстрі юридичних осіб з’явились зміни. Тепер бенефіціаром компанії зазначений громадянин Туреччини Доган Месут.
  • На думку розслідувачів Trap Aggressor, такі юридичні зміни можуть свідчити про наміри олігарха Гуцерієва будь-якими методами уникнути арешту і конфіскації бізнесу в Україні.

Контекст

Як зазначають розслідувачі, рішення про скасування арешту активів «МЛП-Чайка» виніс суддя Печерського суду – Олексій Соколов, який в минулому неодноразово був помічений в одіозних справах. У травні 2019-го року Громадська рада доброчесності визнала Соколова таким, що не відповідає посаді. Суддя міг бути звільнений, але Вища кваліфікаційна комісія суддів поставила його оцінювання на паузу», – наголошують розслідувачі.

Зокрема, Соколов допускав вочевидь недбале оформлення документів і порушував строки надсилання судових рішень до реєстру, а також виносив рішення російською мовою, які публікував, всупереч закону. 

Крім цього, Соколов навмисно затягував справу київського активіста Романа Ратушного, який минулого року загинув на фронті.

Міхаіл Гуцерієв – російський олігарх, головний акціонер компанії «Сафран» до якої входять «Роснефть», «НК Нефтіса», «Русский уголь» і «Моспромстрой». 

19 жовтня цього року президент України Володимир Зеленський наклав санкції на олігарха Гуцерієва. Йому заборонили розпоряджатися власними активами на території України на 10 років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні