Вид зсередини зруйнованого зерносховища в селі Посад-Покровське, Херсон, Україна, 15 листопада 2022 року /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Топмародер. Як наближений до Путіна олігарх украв 160 000 гектарів української землі. Розповідає WSJ

Вид зсередини зруйнованого зерносховища в селі Посад-Покровське, Херсон, Україна, 15 листопада 2022 року Фото Getty Images

Окрім того, що російські війська нищать українську інфраструктуру, зрівнюють із землею будинки, вбивають та катують українців, вони також привласнили величезну кількість посівних земель українських агрокомпаній на окупованих Росією територіях, розповідає Wall Street Journal. Forbes обрав головне з матеріалу.

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Невдовзі після того, як українськими землями на сході почали їздити російські танки, три найбільші агрокомпанії України втратили посівні ґрунти, що вдвічі перевищують площу міста Нью-Йорк.

На сході України окупанти почали прибирати до рук владу в регіоні, навʼязуючи свою валюту й шкільну програму місцевому населенню. А російські олігархи зі звʼязками в Кремлі тихо прийшли на окуповані землі, щоб іще більше збагатитися. 

«Росія бере під контроль економіку окупованих територій і використовує цей контроль, щоб підкорити собі весь регіон», – вважає Дмитро Скорняков, гендиректор української агрокомпанії HarvEast Holding.

За даними української розвідки, свідків подій та директорів українських компаній, привласнення земель почалося невдовзі після встановлення Москвою цивільних адміністрацій на окупованих територіях на сході України.

Грабіж в особливо великих обсягах

Від березня «урядовці» нових псевдореспублік «Л/ДНР» почали обходи місцеві ферми, іноді в супроводі озброєних людей, щоб повідомити фермерам, що відтепер усім керуватимуть. Якщо фермери відмовлялися працювати на нову владу, то їм погрожували розправою.

Представники окупаційної влади примушували українських землевласників – іноді під дулом автомата – переписувати угоди, включно з документами про право власності, так, щоб вони відповідали російським законам, а не українським.

Інколи землевласникам дозволяли залишити свої угіддя, але за умови підписання нових угод, за якими 70% врожаю відходитиме Росії чи «владі» «Л/ДНР».

Першими свої землі на окупованих територіях втратили українські військові, держслужбовці та власники, які жили за межами регіону.

Український бізнесмен та мажоритарний власник агрокомпанії «Агротон» Юрій Журавльов розповів, що у травні йому зателефонував чоловік, який назвався міністром сільського господарства «ЛНР». Псевдоміністр сказав, що оскільки «Агротон» не зареєстрована в «ЛНР», то 250 000 акрів (101 000 гектар) її земель відтепер належать компанії під назвою «Агрокомплекс». Близько 350 000 тонн пшениці й соняшникового насіння вони також привласнили. 

Працівники Журавльова на окупованих територіях розповіли йому, що невдовзі чотири місцеві «урядовці» прийшли разом із групою озброєних людей та почали погрожувати менеджерам компанії: якщо працівники компанії не погодяться працювати з новою владою, то в хід піде зброя.

За словами свідків, до цієї делегації входив Валерій Пахниц, на якого США наклали санкції за розкрадання українського зерна, а також чиновник із Криму Павло Харламов.

У липні агротехніка із логотипами «Агрокомплекс» приїхала на землі «Агротон» і почала збір урожаю, який засіяла українська компанія.

Олександр Ткачов, власник компанії «Агрокомплекс» /Gettyimages

У серпні представниця компанії «Агрокомплекс» виступила на зборах землевласників, у яких українські агрокомпанії орендували землі. Як свідчить стенографія зборів, представниця розписала переваги співпраці з російською компанією. Фото Gettyimages

Інша українська компанія, HarvEast, опинилася у центрі розборок озброєних угруповань у травні цього року. Одне угруповання представляло інтереси новоявленої цивільної адміністрації, а друга – вже знайомої нам компанії «Агрокомплекс». Місцеві працівники компанії кажуть, що дійшло навіть до пострілів у повітря.

Зрештою, за словами гендиректора HarvEast Скорнякова, землі його компанії поділили на три частини. Одна з частин на 100 000 акрів (40 400 гектарів) у Донецькій області «відійшла» до «Агрокомплексу».

Гендиректор ще однієї української агрокомпанії «Нібулон» розповів, що вони втратили 50 000 акрів (20 200 гектарів) своїх земель у регіоні. Він упевнений, що їх тепер обробляє та сама «Агрокомплекс».

У серпні представниця компанії «Агрокомплекс» виступила на зборах землевласників, у яких українські агрокомпанії орендували землі. Як свідчить стенографія зборів, представниця розписала переваги співпраці з російською компанією.

Представниця заявила, що «Агротон» і «Нібулон» «покинули свою діяльність в регіоні та своїх людей». Вона сказала, що «Агрокомплекс» заплатила 4 мільярди рублів (близько $65 млн) за активи українських компаній, серед яких будівлі та врожай.

«Агротон» і «Нібулон» стверджують, що не отримували жодних компенсацій. А 8 серпня «Агротон» оприлюднила заяву про те, що «Агрокомплекс» «привласнила всі її активи» в Луганській області.

Головний бенефіціар грабежу

За даними СБУ та за словами агропідприємців, значну частину привласнених українських посівних земель обробляє російська компанія «Агрокомплекс».

Згідно з корпоративними документами російської компанії, Олександр Ткачов – її керівник та голова ради директорів.

Українські бізнесмени кажуть, що його компанія «Агрокомплекс» заволоділа правами на близько 400 000 акрів (162 000 гектари), ставши одним із найбільших операторів ферм в Україні.

Як член російської бізнесової та політичної еліти Ткачов не раз супроводжував російського президента Володимира Путіна. Особливо часто їх фотографували разом у період підготовки до Олімпійських ігор у Сочі в 2014-му, адже Сочі є частиною Краснодарського краю, губернатором якого на той час був Ткачов.

З 2015-го по 2018-й роки Ткачов обіймав посаду міністра сільського господарства Росії. За словами колишньої радниці Банку Росії Олександри Прокопенко, статки Ткачова вирізняються навіть серед московської бізнесової еліти.

Через «Агрокомплекс» Ткачов володіє різними активами:

  • віллою на Чорному морі (активісти виступали проти її будівництва, адже його розгорнули в заповідній зоні);
  • готелем у Грузії, який колись належав очільнику таємної поліції Сталіна Лаврентію Берії;
  • великим виноградником у Краснодарському краї, який заснувала дружина Ткачова.

ЄС, Велика Британія та Австралія, на відміну від США, наклали санкції на Ткачова у 2014-му за підтримку анексії Криму.

Володимир Путін і Олександо Ткачов /Gettyimages

Як член російської бізнесової і політичної еліти Ткачов не раз супроводжував російського президента Володимира Путіна. Особливо часто їх фотографували разом у період підготовки до Олімпійських ігор у Сочі в 2014-му. Фото Gettyimages

Під час його роботи в уряді й на посаді керівника «Агрокомплексу» родинна компанія Ткачова стала головною продовольчою компанією Росії, яка здійснює збирання і обробку зерна, розведення худоби та виробництво молочної продукції. Її продукти постачалися в Європу, хоч нині поставки припинилися через санкції. За той період земельні угіддя компанії збільшилися втричі.

За даними російської консалтингової компанії BEFL, «Агрокомплекс» нині контролює понад два мільйони акрів фермерських земель у Росії. До них не входять привласнені в Україні угіддя. Минулого року «Агрокомплекс» отримала $1,16 млрд (в еквіваленті) доходів.

«Агрокомплекс» не вперше йде шляхом, який вторували російські солдати. Після анексії Криму дочірня компанія «Агрокомплексу» купила кримську агрокомпанію, яка колись належала українському бізнесмену.

Путін похвалив роботу «Агрокомплексу» в Криму, відзначивши її інвестиції в регіон на форумі в Санкт-Петербурзі минулого року. Чекаємо на нову похвалу від кремлівського диктатора за чергову порцію воєнних злочинів.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні