Абрамович переписав на дітей трасти, які володіють активами щонайменше на $4 млрд, напередодні вторгнення РФ – The Guardian /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Абрамович переписав на дітей трасти, які володіють активами щонайменше на $4 млрд, напередодні вторгнення РФ – The Guardian

Getty Images

Незадовго до того, як проти російського олігарха було введено санкції, до трастів, які володіють активами Романа Абрамовича на мільярди доларів, було внесено поправки, щоб передати бенефіціарне володіння його дітям, пише The Guardian. До цього Абрамович був єдиним бенефіціаром щонайменше 10 трастів на Кіпрі та Джерсі.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Витік файлів, з якими ознайомилося видання, свідчить, що 10 секретних офшорних трастів, створених на користь Абрамовича, було швидко реорганізовано на початку лютого 2022 року, за три тижні до початку війни в Україні. Масштабна реорганізація фінансових справ Абрамовича розпочалася лише через кілька днів після того, як уряди пригрозили запровадити санкції проти російських олігархів у разі вторгнення.
  • Аналіз показує, що поправки зробили сімох дітей олігарха, молодшому з яких девʼять років, бенефіціарами трастів, які володіють активами на суму не менше $4 млрд, хоча загальна вартість може бути набагато вищою.
  • Зазначається, що ці зміни фактично зробили його дітей мільярдерами і кінцевими бенефіціарними власниками активів, включаючи розкішну нерухомість та парк суперяхт, вертольотів та приватних літаків.
  • У лютому 2022 року, незадовго до вторгнення, Абрамовича було виключено з числа бенефіціарів двох трастів, виявлених ФБР. Тим часом його діти були призначені бенефіціарами восьми додаткових трастів, створених на користь батька.
  • Як повідомляється у матеріалі, 24 лютого, коли РФ вторглася в Україну, було внесено останні штрихи в масштабну реорганізацію офшорних справ Абрамовича. Згідно з документами, до цього місяця він був єдиним бенефіціаром щонайменше 10 трастів на Кіпрі та Джерсі. Але 4 лютого – практично одним махом – у трасти почали вносити поправки.
  • Експерти із санкцій заявили, що зміни могли бути навмисною, але не незаконною спробою віддалити олігарха від його багатства до запровадження санкцій, водночас широка реорганізація трастів може ускладнити зусилля щодо забезпечення дотримання санкцій проти олігарха та потенційно зірвати спроби заморозити активи.

Контекст

Уряди Великої Британії та ЄС назвали Абрамовича прокремлівським олігархом і в березні 2022 року запровадили проти нього санкції за те, що він нібито має вигоду з близьких відносин із Путіним. Абрамович заперечував фінансові звʼязки з Кремлем та подав до суду, щоб скасувати санкції ЄС.

Абрамовича, який має російське, ізраїльське та португальське громадянство, не внесено до списку санкцій США. Повідомляється, що Україна попросила Білий дім не запроваджувати проти нього санкції після того, як бізнесмен став неофіційним посередником у мирних переговорах.

У березні ЗМІ повідомляли, що Абрамович за кілька годин від початку війни Росії проти України передав контроль над своїми активами у США, Великій Британії та Ізраїлі своєму бізнес-партнеру. Також Абрамович передав контрольовану ним компанію з інвестиціями в десятки мільйонів доларів директору англійського футбольного клубу «Челсі» Юджину Тененбауму в день вторгнення.

Також Абрамович врятував свою яхту від санкцій, 139-метрове судно Solaris російського мільярдера перегнали з порту Барселони (Іспанія) до Тивату (Чорногорія). Згодом Абрамович 162,5-метрову яхту Eclipse та 139-метрову яхту Solaris перегнав до Туреччини.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні